måndag 24 maj 2010

Champagnedagen 2010

Hemkommen från Champagnedagen 2010 med många intryck och en hel del syror i gommen! Här följer de första, spontana intrycken:
  • Det finns (för) många producenter att försöka hinna med på en eftermiddag
  • Det finns (för) många Champagne-intresserade, det blev ganska trångt (kö) vid vissa bord
  • Det är bara marginellt lättare att prova många Champagner än tex många unga Bordeauxer, syrorna gör avtryck!
  • Det är stor skillnad på enkel Champagne och riktigt bra Champagne
  • Det finns bra Champagne för under 300 kr, men inte alldeles enkelt att hitta. Dagens favorit i denna intressanta prisklass är Guy Charlemagne Reserve Brut, en mycket trevlig NV BdB: Ren, fräsch och elegant. Riktigt bra aperitif!
  • Rose-Champagne är oftast inte min grej; men Gosset Rose är (som alltid) bra och faktiskt även Bollinger Rose
  • Special Club är kul! Individuella viner, från mindre odlare och ofta med viss utveckling, tex Nomine-Renard Special Club 2002 med (redan) viss utveckling och komplexitet.
  • Champagne är elegans, och särskilt fastnade jag för producenten Larmandier-Bernier, en liten odlare (kring byn Vertus) med minimal dosage och hantverksmässiga metoder. Alla deras viner var mycket bra, elegans i ett glas!
  • Kampen om eftermiddagens vin vinner till slut Vilmart 2004 Grand Cellier d'Or, inte Vilmarts dyraste vin men härlig kombination av krämig elegans, struktur och längd.
  • Samtliga Egly-Ouriets viner var förstås utmärkta.

Stort tack till Gunilla Colliander och importörerna för denna bubblande festliga eftermiddag!

5 kommentarer:

Lars sa...

Trevlig resume!
Var champagnedagen öppen för allmänheten...?

Vintresserad sa...

Hej Lars, Champagnedagen är ett s.k bransch-evenemang. Det finns dock rätt många människor i vin&restaurant&mat-branschen, så det var som sagt ganska trångt, men trevligt ändå!

Lars sa...

OK, jag förstod din profil som att du inte var i branschen på det sättet men strunt samma.

Guy Charlemagne är bra!
Jag drack deras vanliga NV tillsammans med Diebolt Prestige, Cazals Carte d'or, "R" de Ruinart o några till för nån vecka sen o även om jag föredrog Cazals var Charlemagne riktigt bra.
Prestige var en liten besvikelse, vid det tillfället...

Vintresserad sa...

Hej igen Lars,
Det stämmer att jag inte arbetar för brödfödan i "branschen", men även sådana lågt stående varelser som frilansskribenter släpps emellanåt in i de fina salongerna :-) Förhoppningsvis kan man bidra med lite dynamik, eget perspektiv och ökad kommunikation.

Lars sa...

Det var såklart inte så jag menade, mest nyfiken på hur man skulle bära sig åt för att kunna slinka in där själv nästa år :-)