lördag 29 maj 2010

1990 Les Forts de Latour


För sannolikt sista gången sätter vi korkskruven i en Les Forts de Latour. En aning deprimerande faktiskt att öppna ett vin som vi med all sannolikhet inte kommer att köpa igen. Anledningen är enkel, priset har gått ifrån ca. 4-500 kr/flaska till mellan 1100-2000 kr/flaska, och det för ett andravin! (2007an ligger på 106 EUR plus frakt hos Millesima ). Fast Harlan Estates andravin "The Maiden" ligger också i spannet 1300-1700 kr, så Bordeaux Premier Cru är inte ensamma. Dock kunde man handla 2005 Bahans Haut-Brion för dryga 500 kr när de släpptes hösten 2008 i Sverige. Nåväl, det väsentliga är väl vinet.


1990 Les Forts de Latour har en ganska transparent färg med tydlig tegel i kanten. Doften är med i matchen redan från början; medelstor och synnerligen Paulliac-typisk med söta svartavinbär, ceder, jord, och lite söt apelsinchoklad. Tanninerna är de finkornigaste man kan tänka sig, för övrigt är smaken i perfekt harmoni med doften och alltså förförande god! Helt enkelt suveränt gott - både till maten (lågtempad, mörad rostas med ett slags löksås och ugnsgrönsaker) och på egen hand. Flaskan bara försvinner och A. undrar om den redan är slut när vi avslutar med en bit mogen Morbier. Verkligt synd att så rara droppar ska behöva kosta en arm och ett ben. A bon voyage.

1 kommentar:

Guran i vinkällaren sa...

Du verkar ha liknande smak som mig och samma problem - den har blivit dyr - gommens krav alltså! Tyvärr kommer plånboken efter mer och mer när det gäller förstklassig Bordeaux. Har några buteljer av Ch. Latour 1990 (ingen öppnad än) som jag köpte primör hos Ludvig Björns vinhandel i Köpenhamn 1991. De kostade 345 kr/ st. och min sambo utropade att jag inte var riktigt klok som betalade. Fick då dela en låda med olika viner för att få ned priset - Ch. Gazin, Pichon Lalande och Latour - vilken miss man gjorde. Du får rapport under sommaren på en Latour 1990 - för jämförelsens skull.