söndag 16 maj 2010

2002 Ch Haut Batailley, Pauillac

Ännu en 2002a får känna på korkskruven. Färgen på kvällens vin är oväntat tät och fortfarande mycket mörkt röd, nästan svartbläckig. Precis initialt är doften ren piptobak, för att efter fem minuter stänga ned, och sedan öppna butiken igen efter en 15-20 minuter med skön mörk svartvinbärfrukt fint mixat med den där piptobaken. Smaken ger ett läskande, ganska slankt vin med bra längd, och finlemmad svartvinbärsfrukt och lite komplexitet av små, goda saker på slutet. Tanninerna är snälla, syran lagom balanserad. Riktigt gott och ännu en 2002a som levererar ett bra matvin (om än ingen blockbuster, men hur ofta vill man egentligen ha det?)

PS. Har även provat 2006 La Tour de By nyligen, den blir (minst) lika bra som 2004an och smakade bäst 3e kvällen. Givet köp för Medocister. 1997 Fourcas-Dupre, Listrac var förvånande god med stor mognad men även en del levande frukt, kanske tack vare förvaring på mellan 6 och 11 grader under åren. DS

3 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Bra att du nämner något om "blockbusters", vill själv inte alltid ha dem utan köper ofta lättare "off" årgångar som t.ex. 2002 som är utmärkta matviner. Har passerat mer än en halv låda av Haut Batailley`s 2002:a och instämmer i dina kommentarer. Köpte på mig en 4 - 5 lådor av olika slott(2002)och tycker själv att bästa vinet "so far" har varit Ch. Pontet Canet tätt följd av Pichon Baron före viner som Cos, La Mission Haut Brion, Ducru Beaucaillou m.fl. Klart bästa distriktet var Pauillac detta lite svaga år. Till sommaren öppnar jag en låda av Lynch Bages - så får vi se om trenden håller i sig? PS! Har du testat Haut Batailley`s 2004? Den är nog ännu bättre och betydligt billigare än 2002:an.

Vintresserad sa...

Hej Guran, jag har ett par Pontet-Canet 2002 som ligger och väntar (tyvärr ingen hel låda...); det ska bli kul att prova. 2004 Haut-Batailley har jag inte provat, men visst var många 2004or rimligt prissatta. "The last drinking year..." eller ngt i den stilen skrev Decanter om jag minns rätt. Hade ju varit kul om 2008orna kommit ned till de priserna igen.

Guran i vinkällaren sa...

Vinerna från Pauillac (2002) har nog ett drickfönster from nu till 2016 med undantag för Ch. Latour som håller 30 år eller mer. Missade tyvärr att köpa en låda (c:a 1.100 kr/but. primörpris på Systemet när det begav sig - man fick beställa en låda per kund). Parker har "pangat" in 96 poäng för 2002:an vilket är minst lika bra som mer "hypade" årgångar - därför är det bra att leta toppviner lågklassade år - och lågklassade viner i toppårgångar t.ex. Ch. Pibran från Pauillac(2005)!! Detta var sista Ch. Latour som normala löntagare kunde spara ihop till en låda av - tyvärr. Dina Pontet Canet kan börja drickas nu om du dekanterar ett par timmar i förväg. Detta gäller även för Haut Batailley som jag tycker "fyller ut" efter denna tid och blir mer komplex.