söndag 28 februari 2010

En inte bara vit vecka i februari...

70 cm snö och minus 26 grader... då behöver man koncentrerad spolarvätska!
Som tur är detta bottennoteringen, men helgens skottning av tung blötsnö från garagetaket var inte heller så festlig. Veckan har innehållit en del annat också:

2002 Henri Goutorbe Spècial Club Grand Cru
På middag hos genomtrevliga vännerna E&J bjuds vi på denna spännande champagne. De har handlat via kunniga vänner som reser till moderlandet. Vinet är beige-halmgult och med fin lyster, elegant och med riktigt bra skjuts i syran. Gröna, fräscha äpplen, citrus, verkligt bra mousse och lång bra syra. Lite jäst i inledningen antyder att än längre lagring kan vara av godo. Jättegott! Till maten häller vi 2006 Le Tense Sassella (SB 32341), vi har druckit flera tidigare årgångar (ca 1999-2002) men sedan missat ett par. 2006an har fått lysande rekommendationer (tex http://vinare.blogspot.com/2010/01/2006-nicolas-potel-charmes-chambertin.html)

Lovorden är välmotiverade, vi har aldrig druckit en bättre Le Tense! 2006an har en härlig röd färg, en direkt förförisk doft av nypon, röda rosor och lite mandelmassa. Smaken är inte lika bra som doften, men riktigt god ändå med fin balans och längd. Kanske inte samma lagringsprojekt som vissa tidigare årgångar (vi drack 2002or med behållning så sent som i december 2008
http://vintresserad.blogspot.com/2008/12/blandade-karameller.html), men det gör inget alls när det är så här gott idag!

Sedan var det jobb och annat innan svärmor landade häromkvällen, och vi har provat bla: 2006 La Grola, Allegrini. Även här är 2006an en bra årgång med fin mörk, ren Veneto-frukt, rätt balanserad fatbehandling och ett gott glas. 2001 Castello di Fonterutoli är ett mycket mer utvecklat vin med lite julmust-varning, men gott, särskilt de sista dropparna. 2000 Ch Monbrison, Margaux leverar (precis som i somras) en härlig, elegant och sval svartvinbärsfrukt med bra Bordeaux-karaktär (blyertspenna, lite ceder och viol), undertecknads favorit.

Svärmor möjliggör också en kväll på staden, vi har bokat biljetter till Fascing för att höra Håkan Broströms "New Places Orchestra" med gäster. Gästerna är sångerskan Fredrika Stahl och jazzrapparna Movits. Det blir en härlig kväll med mycket bra musik, och även god mat och en god flaska 2006 Chateauneuf från Vidal-Fleury. Ingen tråkig vecka trots snön och minusgraderna!

2 kommentarer:

Ruso sa...

Kul att Monbrison 2000 är bra. Vi tyckte den kändes lovande då den kom på bolaget, 2003, kanske. Det kanske är dags att smaka av en flaska.

Vintresserad sa...

Absolut dags att prova en flaska 2000 Monbrison tycker jag. Kommentera gärna om/när ni gör det!