måndag 4 maj 2009

Blandade buteljer

Den senaste tiden har vi druckit en del goda viner, men inget som riktigt har varit outstanding… här är i alla fall kortfattade noteringar om några blandade buteljer som fått sätta livet till.

2006 Ramos Pinto Collection, Douro (SB 96687, 165 kr)
Ung, ganska tät blåröd färg med purpur. Ung, ganska stor mycket fruktig doft med lite mandelmassa och mörka bär (körsbär, björnbär). Karaktären återfinns i den unga, fruktdrivna smaken. Vi känner även igen karaktären från de högklassiga rödviner som Niklas bjöd på i mars, detta vin är dock klart mer tillgängligt i dagsläget. Även dag 2 smakar vinet klart bra! (OBS! Flaskan ser lätt vulgär ut, men det är en avbildning av en målning). Klar "fruktslampe-varning"...

2001 Wynns Shiraz, Coonawarra
Vi har tidigare gillat både Wynns vanliga CabSauv, och de (dyra) "John Riddoch Cab" samt "Michael Shiraz". På Valborg korkar vi raskt upp denna medelålders Aussie-Shiraz med vissa, men inte alltför stora förväntningar. Det smakar mycket bra, ger en ganska tät färg med lite tegel i kanten, en fin ganska fruktig, men ändå lite komplex doft och mycket väl balanserad smak. Om vi haft fler hade det varit ett givet bättre grillvin.

1988 Pommard, halvflaska
En chansning inköpt på SB för ca 2 år sedan (om jag minns rätt). Färgen är som mahognyfärgad Madeira, rätt vacker faktiskt. Doften är mycket liten, smaken är inte dålig, men heller inte särskilt bra. Det finns viss syra och elegans, men frukten är helt slut. Vinet är i slutet av nedförsbacken och inget att rekommendera (om du inte gillar _riktigt_ gamla viner)

Smakade bättre för två år sedan:
http://vinare.blogspot.com/2007/09/1988-domaine-rougeot.html


2003 Ch Cantemerle, Haut-Medoc
Röd, ganska tät färg. Öppen, omedelbar och ganska stor doft med jordgubbssylt och kaffe. Inte alls typisk för Medoc, utan snarare associationer till Bourgogne från varma år, eller kanske vissa Ch9dP? Smaken är ganska bra, men även den atypisk. Det saknas en del struktur, syra och tannin. Bör nog drickas ganska snart. Dag3 smakar vinet inte alls särskilt bra.

2001 Rubrato Aglianico, Feudi di San Gregorio
Ett vin köpt på chans på Söderhallarna för flera år sedan, gissningsvis ca 150 kr. Vi har bara druckit Aglianicovin vid något enstaka tillfälle och då var vinet lite väl bränt och rustikt. Denna kväll får vi en ganska fin mörkröd färg med tegel, en medelstor mogen doft och en fint balanserad smak, inte alls dumt! Hittar faktiskt aktuell årgång 2005 på BS 74286 för bara 106 kr, det låter köpvärt tycker vi

2 kommentarer:

esping sa...

Hej ! Tack för Aglianico-tipset. Precis vad jag letat efter. Ska genast beställa. Hur har man hanterat fatlagringen ? Jag är väldigt nyfiken på botti-lagrad aglianico. Även om jag gillar Mastroberardinos Taurasi så tror jag den varit bättre med lite nedtonad ek.

Vintresserad sa...

Hej esping, jag har tyvärr ingen info om lagringen. Min upplevelse av vinet var att man hanterat eken/faten bra, inte för dominant ek/trä-karaktär, som vissa andra italienska viner ganska lätt får. Ska bli kul att läsa vad du/ni tycker!