söndag 10 maj 2009

Chardonnay & Cabernet Sauvignon

Vi gillar klassiska viner, vit Bourgogne och röd Bordeaux... problemet är bara att det (oftast) är ganska dyrt att dricka goda sådana viner. Vi försöker därför att emellanåt prova viner från "nya världen" gjorda efter dessa klassiska recept, här är två goda:

2006 Voss Estate Chardonnay, Martinborough, NZ (köpt på SB rea för ca 135 kr)
En härligt halmgul färg, ganska stor doft med rätt typisk mogen frukt (gula plommon, lite ananas) och lite smör, och en god, mogen smak med bra längd och balans och en liten, men angenäm bitterhet. När temperaturen stiger blir smörighet ganska tydlig, och en doft av rostade popcorn/nötter. Betydligt slankare och bättre balans än många andra nya-världen-chardonnayer, utmärkt matvin. Hade det funnits fler hade vi köpt.
Svensk importör (ta gärna hem fler):
http://www.jpcwines.se/

Citat från Voss Estates website:
"Voss Estate Vineyard is a family owned producer in the wine village of Martinborough - just one hour's drive from Wellington, the capital of New Zealand. Established in 1986 by Pinot noir enthusiasts Annette & Gary Voss, their highly focused approach remains hands-on, from managing the vineyards through to making and marketing the wines"

Till helgens biff med fyllning med ost, senap och skinka så drar vi korken ur en 2002 Clos du Val, Oak Vineyard, Stags Leap District Napa Valley. Efter en 30-40 min i karaff doftar och provar vi. Färgen är ganska tät mörkröd med stråk av blått och purpur. Doften är fortfarande lite knuten, men lovande. Smaken är till att börja med ganska stram och vi undrar om vi är för tidigt ute? Frukten är mörk och fin, med någon ton av god mörk choklad från faten. Vinet utvecklas hela kvällen och efter en 3-4 timmar är det jättegott, med den där härliga Napa-frukten och en utmärkt balans från finkorniga tanniner och en bra syra. Faktiskt ett av de allra godaste vinerna vi druckit denna vår. Inget direkt billigt vin, men vi tror ändå att flertalet 400-kronors Bordeauxer skulle få en tuff match. Vi upplever 2002 Clos du Val som nästan lika bra som betydligt dyrare Napa-cabbar (Togni, Spottswoode) och bättre än tex Newtons The Puzzle som vi provade för en tid sedan. Rekommenderas.

Inga kommentarer: