fredag 24 april 2009

Weingut Georg Breuer

Den svenska importören VinUnic ordnar provning av ett urval av Weingut Georg Breuers viner. Breuer anses vara en av de bästa producenterna i Rheingau och producerar torra, strama och eleganta viner av Rieslingdruvan. Företaget, familjen och vinerna presenteras av Theresa Breuer som är dotter till Bernhard Breuer som tillsammans med sin bror Heinrich under många år framgångsrikt ledde företaget. Efter Bernhards hastiga bortgång för ett par år sedan har nu Theresa tagit över.

Vi inleder med 2007 GB Sauvage Riesling (SB 5899), instegsvinet som görs på ståltank och med skruvkork. Ljusgul färg, ung doft med lite gröna äpplen, citrus och mineral. Elegant, ung, relativt grönfruktig smak med bra syra och hyfsad längd. Lite mineral och ”blöt sten” finns där.

2007 Roseneck (vinifiering på gamla stora ekliggare och naturkork för alla viner utom Sauvage om jag uppfattade det hela rätt) följer med liknande ljusgul färg, doften är till att börja med ganska stängd, men öppnar upp efter en stund, men blir inte lika direkt charmig som Sauvage. I smaken finns mer av allt, frukt, citrus, mineral och syra. Roseneck är även klart längre. Trots allt redan fin balans, mycket gott.

Sedan kommer tre årgångar av Nonnenberg som ligger i Rauenthal, ca 20 km öster om Rüdesheim (där vinfirman och övriga vinparceller finns).
2007 Nonnenberg har liknade färg och doft som Roseneck, men vi upplever ännu högre syra och fyllighet, men kanske inte lika elegant och balanserat idag. Bordsgrannen föredrar Nonnenberg medan jag lutar något åt Roseneck idag.

2006 Nonnenberg är mycket öppnare i doften med tydlig, god petroleumton. Smaken är bra, men de flesta upplever 2007an som ett rikare vin.

Sedan bärs en 3-liters flaska med 1996 Nonnenberg in och hälls försiktigt upp. Här är färgen klart utvecklad till en skinande gul. Doften är mogen och verkligt häftig. Smaken är föredömligt torr med fin persika, en dämpad syra och utmärkt balans och längd. Jättegott! Till sist en dubbelmagnum med 1987 Schlossberg som är förvånande ung både i doft och i smak, med lite mer frukt än 1996 Nonnenberg, men även en gnutta unkenhet som gör att jag föredrar 1996 Nonnenberg.

En mycket givande provning med verkligt goda viner, intressant vertikal av Nonnenberg och trevligt runt bordet, stort tack till Christian & Co på VinUnic som ordnade!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jojo, det det lät gott. Jag har aldrig druckit torr Riesling äldre än 1990 och den kom från någon obskyr odlare från Österrike men den var rackans bra och till min förvåning mycket ungdomligt(inget fusk här inte med magnum buteljer.)Det är bara att konstatera att Riesling druvan aldrig upphör att förvåna. Jag har däremot druckit Gewurtstraminer från Trimbach som varit betydligt äldre men som sagt det är inte Riesling.

Red Scream sa...

Intressant! Hur är det med Breuers 2007:or, har de släppts ännu? Eller har jag missat det?

Vintresserad sa...

Breuers 2007or lär släppas 1 juni på SB om jag inte är felinformerad.

Red Scream sa...

Ok tack!