Niklas J har ordnat en afton med Portugisiska viner och tilltugg som jag tyckte lät mycket spännande. Det ska även bli roligt att träffa Niklas IRL (eller AFK – Away From Keyboard som jag nyligen lärt mig). Anländer och visas ned i husets gemensamma extra lägenhet och möts av ett bord dukat med lockande tilltugg och ett drygt 10-tal flaskor i alu-folie på en hylla. Hälsar först på de andra (alla har inte kommit än) och öppnar sedan min extra-flaska och smyger in den på hyllan. Alla är förväntansfulla och packar upp sina glas och vinsnacket börjar komma igång, med lite bakgrunder till vinintresse, glassorter, erfarenhet av viner från Portugal (eller brist därpå, som i mitt fall) och snart kommer de sista gästerna. Efter en kort introduktion av Niklas så hämtar han den första flighten med tre vita:
1a: Fräsch, ung syra. Mycket mineral, lite gummi, en aning vax, lite rökig och en gnutta sprits. Mycket gott och intressant. Ett häftigt vin (inte kvällens sista skall det visa sig). Flera gissar på Alvarinho, och de flesta tror det är ganska ungt.
Facit: 2004 Palacio Bejoera, Alvarinho (Niklas direktimport)
Ser man på, äldre än vi trodde!
1b: Fruktigare, äpple, persika, ”päronsplitt”. Några tycker det liknar en Sauvignon från Loire, någon annan en ung Riesling från Österrike. En aning fatad (4 månader visar det sig). Utan tvekan ett gott vin med fin balans, även om 1a är mer spännande.
Facit: 2007 Soalheiro Primeiras Vinhas Alvarinho (SB 75560, 218 SEK i BS)
1c: Lite smör, en aning jäst, lite ek, lite rundare, relativt mogen och komplex smak. Honungston, någon säger en aning åt Chenin Blanc-hållet. Fina, balanserade syror och det har alla tre!. Doften liknar en mogen champagne (i klart positiv mening). De flesta har detta som det bästa av de tre, även om alla tre är mycket bra!
Facit: 2005 Dorado Alvarinho (Niklas direktimport)
En finfin första flight och verkligen rolig introduktion till Alvarinho!
Niklas försvinner en stund och återvänder med en mustig soppa med en massa grönt i, och god chorizo på botten, verkligt god! Vi häller upp de tre röda vinerna som ingår i flight 2 - mogna bordsviner:
2a: En superfin färg med många toner från rött över orange och till en aning tegel. Ett mycket elegant och moget vin med alla de klassiska inslagen av läder och starkvin, och ändå fin fräschör, syra och balans. Komplexitet och längd är utmärkt. Jag finner vissa drag av en riktigt bra gammel-Rioja av högsta klass, fast med mer kraft och fräschör. Mycket mycket gott. Min favorit i denna flight.
Facit: 1960, Quinta di Carmo (Niklas direktimport)
2b: En djupare mörkröd-brun färg. Doften är först stängd, sedan lite unken och märklig, men lossnar ganska snart. Jag hittar toner av choklad, svamp, portvin och söt lakrits. Ett verkligt häftigt vin.
Facit: 1948 Garrafeira Particular, Caves Alianca (Niklas direktimport)
2c: Färgen är ljusare och med lite stoft i. Doften är ganska knuten, men öppnar snabbt upp och blir ”damm och grusväg”, en verkligt torr doft! Smaken är först samma grusväg med mycket sandiga tanniner och ändå viss balans, ett svårare, men intressant vin.
Facit: 1970 Colares Chitas
Verkligen roligt att få prova dessa gamla, mogna viner med en individuell karaktär och historia, många extrapoäng att även få höra Niklas berättelser kring flaskor och producenter!
Sedan är det dags för Flight 3 med fyra yngre röda bordsviner från Douro. Something completely different är verkligen en underdrift... Samtliga har en mycket tät mörkrödblå färg, och ger ett ungt intryck, trots att Niklas luftat flera timmar i karaff:
3a: Ung, tät frukt (björnbär), en del ek med marsipan och bittermandel. Ett kraftpaket, men mycket gott.
Facit: 2005 Quinta do Vallado Reserva
3b: Liknar först 3a mycket med sin unga täta frukt, ek, och modern kraft. Utvecklar sig dock ännu bättre med lite mer komplexitet (lagerblad och blommighet), samt ännu bättre balans, syra och fräschör. Min favorit (med en mycket liten marginal) i denna flight.
Facit: 2005 ”CV” från Christian van Zeller
3c: Ger först ett slutet intryck, men öppnar sedan upp och är ganska likt 3b, men kanske lite elegantare.
Facit: 2005 Pintas
3d: Doften skiljer sig från de första tre genom att vara större och sötare med smör- och chokladkola. Smaken är också lite större och mer insmickrande, men utvecklar sig hela tiden. Lite amerikansk säger någon (både ek och smak) och vinet har mycket riktigt den högsta Parker poängen (95) resp. 97 WS. Ett stort vin på alla ledder, men också mycket gott!
Facit: 2005 Quinta do Crasto Vinha Maria Teresa (SB nr 96070, 675 SEK)
Oj, vilken omgång det var! Värt att nämna är även att Parker säger: ”2005 candidates for wine of the vintage are Van Zeller’s CV, Crasto’s Maria Teresa, Pintas and Quinta do Vallado’s Adelaide". Niklas har altså lyckats få till tre och en halv av dessa årets-vin-kandidater, storartat snyggt gjort och verkligen roligt att prova.
Till detta får vi en suveränt god och välanpassad varmrätt Bisaro med migas med mungbönor, långkokt gårdsgriskarre och stekt mörk rågbröd i botten.
Den sista flighten innehåller fortifierade (ung. uppspritade) viner. Först kommer tre stycken med likartad djup bärnstensfärg i klar flaska:
4a: En djup, söt, karaktärsfull doft. Efter en liten stund hittar flera andra skog och örter i doft och smak: tallskott, mynta, oregano och visst stämmer det. Vi är ganska överens om att detta är en Moscatel de Setubal av hög kvalitet. Mycket gott!
Facit: Alambre Moscatel de Setubal 20 años (BS nr 85523, 199 SEK) från JM Fonseca
4b: Här är doften ännu större, men jag upplever den lite märklig. Någon säger att doften är ”Pesto” och det instämmer jag i. Smaken är dock djup, söt, komplex med torkade frukter, nötter och med en imponerande längd och förvånansvärd fräschör, särskilt då alu-folien tas bort...
Facit: J. A. Fernandez Moscatel de Setubal, ett 70-75 år gammalt vin från numera nedlagd firma. Sannolikt tappad ca 1935, och då hade vinet legat på fat ett antal år!
4c: Även här en lite unken doft, men smaken är verkligen stor, söt, brända nötter och låååång. Imponerande, fascinerande och en smaksensation.
Facit: 30 años”Bastard-Moscatel” från JM Fonseca, tyvärr odlas inte denna bastard-druva längre då den var för besvärlig, verkligt synd då vinet var något utöver det vanliga.
4d: Här är färgen ljusare rödbrun och en gnutta grumligt. Doften är inte så framträdande, och även smaken är relativt mild. Men lite sötma och komplexitet och även lite syra finns där. Flera gissar på ”hyggligt gammal Madeira”...
Facit: 1871 Quinta de Lourerio Vinho Velho do Douro Garrafeira Particular
Detta är med stor marginal det äldsta vin jag någonsin druckit, plötsligt får historien liv och vinet blir dessutom bara bättre i glaset. Timmen är lite sen, anteckningarna blir knapphändigare men upplevelsen av dessa fortifierade viner finns kvar även dagen efter.
Det blev även några extra-viner som dracks vid olika tillfällen under kvällen:
H. bidrog med en 1996 Chinon Clos Dioterie. Härlig röd färg och en fin doft av jordgubbar. Den bästa Cabernet Franc som jag och flera andra runt bordet hade druckit!
M. bidrog med en 1987 Colares Chitas som var mycket god, intressant, mogen och ändå fräsch.
P. bidrog med en 2005 Merle Alouettes, A. Chabanon, Languedoc. Mycket gott och intressant!
Själv tog jag med en 1997 Batasiolo Barolo. En standard-Barolo från ett bra år som hade fin mogen orange-röd färg, en lite blyg doft (dock skillnad om man hade glas med stor kupa) med spearmint, läder och tjära, samt en välbalanserad mogen smak med fina syror och tanniner.
F. bidrog med några spännande ostar; en jättegod Azetao som åts med sked, och en god, salt Cabra.
Det känns fattigt att försöka sammanfatta denna otroliga vinupplevelse i ord, så jag gör inte det. Tänk själva.
Niklas – ett enormt stort tack för din generositet, kunskap att skaffa vinerna och sätta samman provningen, samt förstås den otroliga maten!
PS. Ett stort tack till de andra vinnördarna som deltog och bidrog med kunskaper, anekdoter och trivsamt sällskap! Jag hoppas vi ses igen.
PPS. Niklas och andra givare, ursäkta om stavning av viner, mat och ostar inte är korrekt... mina anteckningar är inte alltid så lättlästa... se gärna:
http://vinare.blogspot.com/2009/02/portugisiskt.html
http://frankofilen.blogspot.com/2009/02/det-nya-och-gamla-portugal.html
för fler intryck, bilder och en mer korrekt stavning. DS
måndag 23 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Visst var det lärorikt...
Visst var det gott...
Visst var det skoj...
Här kan du läsa om mina intryck
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Actor=vs2400&TasteDate=2009-02-21&TastePlace=Niklas%20J
Vi hörs
Hej Vinosapien, roligt att läsa dina intryck! Vi hörs -
Håller helt och fullt med första talare :)
Skicka en kommentar