Över helgen dricker vi dels två viner från Bordeaux; 2001 Ch Ferrand, Pomerol, och 1999 Chasse-Spleen från Moulis. Dessutom är vi rätt så nyfikna på nyinköpta 2002 The Puzzle, från vinfirma Newton på Spring Mountain i Napa Valley. Trots att årgångar och druvblandning har likheter så är skillnaderna mellan Napa-vinet och vinerna från Bordeaux stora.
Vinet från Pomerol är första gången vi provar och har en fin röd, ganska klar färg, en relativt stor, mogen komplex doft med typisk Merlot-plommonfrukt, lite annan röd frukt och lite kaffe. En hel del mognad i smaken med viss multnad, komplexitet och fin längd och elegans. Mycket gott och verkligt prisvärt för under 200 SEK för ett par år sedan.
1999 Chasse-Spleen drack vi för ganska precis ett år sedan och intrycket är likartat, fast kanske ännu lite bättre nu, framförallt doften är helt enkelt utmärkt bra medelklass Bordeaux från vänstra stranden. Färgen är lite mörkare och tätare än Pomerol-vinet, smaken innehåller lite fler svarta vinbär och lite mer tanniner än kusinen från högra sidan. Båda vinerna är utomordentliga matviner och lagom mogna för vår smak. Båda vinerna smakar likaså bäst efter 30-60 min i karaff och glas, och båda vinerna smakar klart sämre dag 2 (förvaring i flaska, på kall plats och försiktigt vakum-pumpade).
The Puzzle från Spring Mountain är Newtons finaste vin från Spring Mountain i Napa Valley, företaget skriver på sin website:
”The Puzzle, Newton’s iconic red Bordeaux blend, exemplifies the drive to stand apart. Individual microblocks on the Spring Mountain estates, 112 in all, are picked at the point of optimal flavor development, hand-sorted, and vinified separately in the custom winery facility designed expressly for handling very small lots. The lots are tasted rigorously and their potential noted for the final blend, with only the best lots designated for The Puzzle.”
År 2002 innehåller blandningen 35% Cab Franc, 33% Cab Sauvignon, 23% Merlot och 9% Petit Verdot och sammanlagt blir det 15,5% alkohol! Färgen på vinet är mörkare och tätare än de båda föregående, doften är medelstor och smaken lite annorlunda med en hel del mörk frukt men också tydlig mörk choklad och lite kokos. De 15,5% märks knappt alls utan är väl integrerade. Vi tycker att vinet är gott, men båda Bordeauxerna passar bättre till maten, dock så smakar pusslet ungefär lika bra dag 2, och därmed lite bättre än sina kollegor från gamla världen som vi föredrog dag 1. Vi tycker dock att pusslet är lite väl dyrt med sina 399 SEK. Priset i USA är dock ca 80 USD vilket ofta blir ungefär 800 SEK på SB. Kanske kan pusslet bli ännu lite bättre med några år på rygg, Parker säger ”93+ och drickfönster 2009-2030”, vi skulle nog säga 89-91 och 2009-2015? Den som lagrar och provar får se.
söndag 1 mars 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Kul med en notering om pusslet. Jag har handlat - det känns som man kanske skall passa på när priserna baseras på en dollarkurs närmare sex än nio kronor. Det verkar ju inte ha varit för styggt mot bordeauxtillvänjda smaklökar iallafall...
Hej F. Pusslet var inte alls styggt, utan kul och lite annorlunda med "bra" egen karaktär. Sedan är det (som alltid) en fråga om hur mycket man uppskattar den karaktären. Vore också kul att prova bredvid andra Californier, det är så lätt att man sätter Bordeaux som måttstock när man dricker jämsides. Ser fram emot att läsa dina intryck.
Skicka en kommentar