söndag 15 februari 2009

4 x skumpa!På "Alla Hjärtans Dag" så provar vi fyra mousserande viner / champagne, tillsammans med A's studiekamrater. Dessa provningar har oftast rött vin och ett visst fokus på maten... men alla verkar tycka det är kul med mousserande&champagne och stämningen är hög redan innan nivån i glasen börjar sjunka :-)

Glas 1
Ljus gul färg. Liten till medelstor doft, fin mousse en fräsch lite äpplig smak. Alla gillar!
Facit: Graham Beck Chardonnay Pinot Noir Brut (SB nr 7507)

Glas 2
Både färg och doft är svåra att skilja från glas 1, smaken är lite mer innehållsrik med lite rostat bröd och en aning fylligare. Alla gillar även denna.
Facit: Bonnaire Brut Tradition, Champagne (SB nr 7342)

Glas 3
Färgen är klart gulare och mörkare, doften är större och betydligt komplexare med smörighet och mognare äpplen. Smaken är klart mer innehållsrik och associationerna är flera: nougat, matos, smör, nötter, jäst. Några tycker denna är klart bäst, andra är mer tveksamma.
Facit: Henriot Millésimé Brut RD 1995, Champagne (SB nr 97821)

Glas 4
Ljus, rosa färg. Trevlig fruktig doft, och en torr, fint rödfruktig smak. Även en liten trevlig grape-beska. Alla gillar (även V. som normalt sett är klart skeptisk till rosé och roséchampagne).
Facit: Gosset Grand Rosé Brut, Champagne (SB nr 7405)

Till maten (ugnsbakad, färsk lax och kolja med champinjoner med champagne&hummersås, pressad potatis) så märks skillnaden mellan Graham Beck och Bonnaire tydligare, champagnen är lite fylligare, brödigare och helt enkelt ett bättre matvin. Gosset rosé fungerar relativt bra till maten, Henriots 95a är utmärkt (för de som gillar stilen).

Vi avslutar med lite ost, bla en mycket väl mogen Langres (från Champagne/Bourgogne distrikten), en extralagrad svensk Herrgård och en svensk ekologisk blå. Langres och Henriot är en utmärkt (och kostsam) kombination; Herrgården går bra med i stort sett alla vinerna (Gosset rosén och Graham Beck är OK) medan blåmögelosten passar bäst med andra viner än champagne, även om kombinationen inte på något sätt skär sig.

Slutsatser
- Graham Beck är en mycket prisvärd aperitif
- Lagrad årgångschampagne är inte allas melodi (och tveksamt prisvärde...)
- Bonnaire är en bra standardskumpa, särskilt till maten
- Gosset en fin rosé (men lite väl kostsam enl. V...)

Hursomhelst en mycket trevlig och god Alla Hjärtans kväll!

1 kommentar:

Niklas J sa...

Gosset Rosé var vårt bröllopsvin och det serverades till förätten. Perfekt då men visst är det för dyrt. Det tycker jag å andra sidan all Champagne är :-)