lördag 17 januari 2009

Old friendsVi har gamla vännerna J, L och R med döttrar på middag. Några av oss har känt varandra sedan småskolan, så det brukar alltid vara mycket trevligt att ses och kvällarna börjar ofta med ”oj vad det var länge sedan” och ”oj vad barnen växt”... sådär som man själv fick höra av sina föräldrars vänner när man var liten. Vi brukar leta en bit in i förrådet efter vinerna dessa kvällar, och J gillar St Emilion. Vi inleder med ett glas 2004 Graham Beck Blanc de Blanc och lite småplock från Hötorgshallen. Allt smakar bra och vinet har en fin, rätt så krämig mousse, verkligen gott för rimliga 149 kr.

Varmrätten är en gryta som fått stå till sig över natten med klassisk grytbas och så lite äpplen, katrinplommon och valnötter som rörs i 5-10 min före servering. Vi dricker två olika Bordeauxer till detta:

1994 Ch Lilian Ladouys, St Estephe (magnum)
Denna flaska har jag sparat till denna kväll, av någon anledning har det blivit lite tradition med en magnum-butelj på just dessa middagar. Jag är lite rädd att den är over-the-hill... vi får se. Färgen är ganska tät och mörkt röd med liten tegelkant, doften är rätt bra, men lite ”träig”. Smaken är dock utmärkt med en medelfyllig röd frukt och den där balansen som vi verkligen gillar men är svårare att beskriva. Efter en 3-4 timmar är träigheten i doften helt borta och vinet smakar utmärkt.

2001 Ch Destieux, St Emilion Grand Cru
Ett slott som enligt flera bedömare tydligt höjt kvaliteten de senaste 10 åren eller så. Vi har smakat några årgångar på Tryffelsvinens Bordeaux-evenemang och alltid tyckt om vinet. Vi upplever det som ganska modernt, men ändå inte superstylat. 2001 anses vara en lite lättare (jmf med 2000) årgång av god kvalitet i St Emilion. Vi har bara druckit några enstaka 2001or än, men håller med så här långt. Ch Destieux har en tätare färg med mer blåa toner, doften är stor och med modern frukt och fat, smaken följer doften fint men där finns också åenasidan en intressant komplexitet som drar lite grand åt tobakshållet, åandrasidan upplever vi vinet en liten gnutta spretigt. Möjligen behövs lite mer lagring, eller mer luft, eller så är vinet sådant. Hursomhelst mycket gott vin och den flaskan är tömd före magnumen från St Estephe.


Korkarna var i finfint skick!
Till efterrätt en äppel- och mandelmassepaj som vi verkligen gillar! Till det en halva 1996 Grahams Malvedos port. Vinet är suveränt gott, men den goda stämningen och rödvinet ger inte rätt förutsättningar för någon djuplodande analys. En mycket trevlig kväll tillsammans med "old friends"!

3 kommentarer:

Niklas J sa...

Vart har du köpt 2001:an från Destieux? 2005 var sagolik och jag föll helt pladask!

Vintresserad sa...

Niklas, vi köpte 2001an på SB sep/okt 2007 (eller om det var 2006) efter att ha provat hos Tryffelsvinen. Var köpte du/ni 2005an?

Det kommer (enl. bkwine) 120 flaskor (SB 96946) 2004 Château Destieux för 385 kr på bolaget den 2 mars.

Niklas J sa...

Jag gav EUR 40 för den för ett drygt halvår sedan. Innan euron drog iväg...

Tyskland...

Har helt missat 2001 var inne på SB. Attans...