söndag 11 januari 2009

2002 Chateau Saint-Brice, St Emilion Grand Cru

2002 är väl inget direkt höjdarår i St Emilion, snarast motsatsen. Vi har bara druckit någon enstaka, oinspirerad flaska tidigare. Ch Saint-Brice är Ch Magdelaines (Premier Grand Cru Classe, B) andravin. I senare årgångar har andravinet bytt namn till Les Songes de Magdelaine, vi provade 2004 för ett drygt år sedan utan att vara så väldigt imponerade. Ch Magdelaine är sedan 1952 en del av Etabl. JP Moueix och vinerna är ganska typiska för firman med fokus på elegans och St Emilion-typicitet, snarare än kraft, ek eller Merlot-frukt som andra lite modernare viner (tex de från Gerard Perse).

Vi köpte vinet för ca 180 SEK för ett par år sedan på SB, medan aktuella Château Les Songes Magdelaine 2005 (nr 97070) nu finns på SB för 344 SEK.

Ch Saint-Brice har en röd färg med lätta antydningar om tegel. Doften är först ganska liten, men öppnar upp fint till en elegant St Emilion-doft med lite röd frukt i. Smaken är som bäst efter ca 1,5-2 tim i karaff och glas och är då nästan burgundiskt elegant med lite jordgubbar, korinter, fin (men dämpad) Merlot-frukt och fat ganska långt i bakgrunden. Tanninerna är redan helt fint integrerade. Vinet vinner sannolikt marginellt på mer tid på rygg och är ett ganska typiskt JP Mouiex-vin och därmed elegant balanserat och utmärkt till maten.

Om man jämför med 2005 Cirrus så är Cirrus större och sötare medan Saint-Brice är elegantare och lite komplexare. När vi jämför (ur minnet) med 2005 Les Hauts de Granget, St Emilion så finns en likheter vad gäller St Emilion och Merlot-frukt, men Saint-Brice är nog både lite elegantare och komplexare, medan Grangeten är lite mer rättfram. Ch Saint-Brice 2002 visar att en skicklig vinmakare kan göra goda viner även i årgångar som 2002.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag anser att 2002 är en undervärderad årgång i Bordeaux, däremot har inte köpt eller druckit något från St Emillion från denna årgång. Skulle årgången vara sämre i St E jämnfört med övriga distrikt i Brx ?. Jag har med stor behållning druckit 2 till 5 cru viner från St Julien och Margaux, Medoc, etc, och tyckt dom varit riktigt bra.

Anonym sa...

Är 2002 sämre i St Emilion än i övriga Brx ?. Jag anser annars att 2002 i Brx är en underskattad årgång. Jag har druckit många riktigt bra viner från övriga appelationer i Brx och till ett hyfsat pris, allt från 2 cru till 5 cru. Visserligen bor jag i Skåne och kan köpa i Danmark (men det var då det, dvs inte nu med dagens kurs).