fredag 9 januari 2009

2005 Cirrus, Sydafrika

Kvällens vin är ett samarbete mellan Engelbrecht-Els i Sydafrika och Napa Valley-företaget Silver Oak, en ”côte rôtie-blandning” på 97% syrah och 3% viognier. Hans Artberg var positiv till vinet i en tidigare årgång för en tid sedan, så när SB satte ned priset så inköptes ett par buteljer. Vi har faktiskt besökt Silver Oak i Napa Valley för dryga 10 år sedan, och de gjorde då ganska typiska, maffiga Napa Cabs i stor stil för en 50-70 USD.

Cirrus 2005 har en tät, röd färg med en aning purpur. Doften är ganska stor och till en början lite tvådimensionell – ung frukt och rostade fat, smaken likaså. Efter en stund i karaff och glas framträder lite mer komplexitet och en mycket snygg, (lite söt) röd frukt, en del rostat kaffe och lite vanilj från faten. Ganska lång smak och bra balans med fin syra. Vi upplever även vinet som ovanligt elegant för att vara från Sydafrika (varken rök eller bakelit). Mycket gott idag, och säkert även om ett par år.

PS. Under trettonhelgen drack vi "2000 L'ermitage de Chasse-Spleen, Haut-Medoc", dvs Ch Chasse-Spleens andravin. Det var mycket gott och förtjänar egentligen en egen post men tyvärr inga egentliga anteckningar. Minnesbilden är röd färg, fin ganska komplex doft med bra Bordeaux-karaktär och en konsistent smak med fin röd frukt, lite lagom mognad och rätt bra komplexitet. Ett oväntat bra andravin! DS

Inga kommentarer: