tisdag 3 februari 2015

Divine sortiment

Alltid kul att "sortimentsprova", intressanta nya årgångar och förhoppningsvis nya upptäckter.

 
Flera av Divines starka kort är inte med denna gång (tex inga cabbar från Togni eller Spottswoode, inga topp-syrah från Ojai, Melville, eller Lillian). Det är dock ganska gott om bra "estate" pinot och chardonnay, och Melville, Brewer-Clifton och Felton Road smakar alla (som vanligt) bra. Kanske att Brewer-Cliftons pinot är allra bäst just nu.
 
Bland de vita tycker jag att 2013 Hirsch Zöbing Riesling från Kamptal är bra och skönt ursprungstypisk. På den röda sidan så sticker 2010 Parusso Barolo ut, med ovanligt pinot-lik elegant frukt, skönt drickbar redan nu. Sedan kan man alltid diskutera om en "normale" ska kosta över 400 SEK... men det är en annan fråga. Om man bara dricker vinet så är det väldigt gott!
 
Det kanske roligaste med sortimentsprovningar är när man gör nya upptäckter. Det blev två sådana: dels de vita bourgognerna från Domaine d'Ardhuy - där 2012 Ladoix verkligen levererar fin vit bourgogne med härlig balans och drickbarhet redan idag för en klart rimlig peng (ca 260 kr till konsument). 2012 Meursault är "mer av allt" men spretar lite idag och behöver nog ett par år på rygg. 2012 Corton Charlemagne är naturligtvis "mest" - men faktiskt god redan idag - och lovar gott för framtiden (ca 750 kr - mycket pengar, men inte orimligt för vit bourgogne grand cru från bra årgång).
 
Den andra upptäckten är de fina vingårdsvinerna från Bodega Achaval-Ferrer. Idag är 2007 Mirador suveränt god med skinande tät Malbec-frukt och härlig längd och intensitet utan att bli det minsta klumpig. Även "Malbec-blenden" 2010 Quimera är riktigt god och skulle sitta fint i en flight av bättre Bordeaux och Cali Cab. Gunnar - ta hem dessa!
Varmt tack till Gunnar & Co för en givande em. 

Inga kommentarer: