lördag 17 maj 2014

UGCB Bordeaux mässa

Solen skiner i Bordeaux och efter gårdagens mycket trivsamma slottsbesök (förhoppningsvis ämne för en egen post) så var det dags för UGCB Weekend des Grand Cru mässan. Tanken är att visa den senaste årgången som finns buteljerad (2011) och en referens (allt mellan 2002 och 2009). Ett stort antal slott deltar, så det gäller att välja noggrannt. Börjar med 2011 från högra stranden. Här tycker vi bäst om Figeac och Pavie Macquin, vissa andra producenter har tagit i lite för mycket och vinerna är inte helt i balans. Margaux är ganska ojämnt - och vi är inte helt överens (jag gillar Brane-Cantenac, men det är inte allas tekopp). Rauzan-Segla är vi dock överens om - mkt bra. Saint-Julien är (som vanligt) relativt homogent och bra, Leoville-Poyferre är nog bäst här. i Pauillac görs nästan alltid bra vin - här finns både terroir och resurser. Det märks. Pichon Lalande-Comtess är en av de allra finaste 2011 med frukt, struktur och balans. Även Grand-Puy-Ducasse är (faktiskt) bra! Det är inte så många producenter med från Pomerol, men La Conseillante, Clinet och Bon Pasteur är alla bra. Några av de mest imponerande vinerna 2011 är dock de vita; Pape-Clements torra är ett verkligt intensivt vin med massor av frukt och syra, samtidigt som bygget sitter ihop bra. Kanske dagens allra bästa 2011. Även Sauternes har gjort utmärkta viner - där de Fargues sticker ut med lite mer koncentration. Sammanfattningsvis en särdeles bra genomgång av 2011orna från Bordeaux!


3 kommentarer:

Petter sa...

Ser att du nämner Pavie-Maqcuin i texten; har en flaska 2004 liggandes. När tror du att den är lagom att dricka?

Mvh,
Petter

Anonym sa...

@Petter: Generellt är 2004 drickbar nu, och särskilt viner från högra stranden. Så det är bara att korka upp! De håller säker några år till... men jag tror inte de vinner så mkt. Vi körde en 2004 horisontal för ett år sedan (tror den finns på bloggen) - och där var det främst Pontet-Canet som inte var riktigt i drickfönstret. Drack även 2004 Montrose nyligen, mkt god! Den tror jag dock kommer att utvecklas mer. MVH Vintresserad (Peter)

Anonym sa...

I samband med att Bordeaux lanserats En Primeur, har det några år varit svenska vinagenter som ordnat provningar. Känner du till om det är någon som kommer ordna det i Stockholm av 2014?
/ moreyanders