söndag 8 december 2013

Helgrapport

Vi firar 2a advent med söndagslax och en rak och trevlig Gruner Veltliner. Inget stort vin, men bra och korrekt. Druvtypisk med fin frukt (gråpäron, lite vitpeppar och en aning fet eftersmak). Funkar bra till laxen, utmärkt vitt för 79 kr.

Helgen inleddes med traditionsenlig champagne&skaldjurskväll med vinklubben på jobbet. I år var vinerna rakt igenom ovanligt goda:
  • 2007 Legras&Haas en bra blanc-de-blanc
  • Smarrig och lite fatig pinot från Paul Dethune i Ambonnay
  • Vilmart Grand Cellier i två upplagor - ung och "mogen", dvs deggad 1999. Kul kontrast och båda två goda viner.
Till sist ett "prestige-battle" mellan Selosse Initial (DG aug 2013) och Krug. Båda är ju verkligt seriösa skumpor, men helt olika stil. Selosse är vitblommig (fortfarande en aning öljästig) och elegant, medan Krug är snygg kraft och fat. Måste säga att Krug var svårartat god, åtminstone 93-94 poäng. Hummersoppan och skaldjuren var inte fel heller!

Sedan var det middag hemma med fam D. Inledning med 1999 Ruinart - bra inledning (utan att briljera, eller så är man bortskämd sedan kvällen före). Till lammet en liten match mellan 2001 Barde-Haut (St Emilion) och 2001 Bosquet des Papes Chante le Merle faller ut väl. Båda vinerna är lagom utvecklade och typiska för sitt ursprung. Barde-Haut en modern, mörkfruktig St Emilion med en del rostade fat - men frukten är klart med (som en mini-version av Angelus). Chante le Merle är rödare och elegantare med massor av mogen garrigue. Avslutar med en halva 2005 Doisy Vedrines som är riktigt bra med fyllig frukt (aprikos, apelsinmarmelad) bra syra och perfekt avvägd botrytis. Här skulle man köpt fler!

Bara två veckor kvar till jul...

2 kommentarer:

Henrik sa...

Tolkar det som att du rekommenderar att man låter Selosse Initial (dg aug 13) vara några månader till?
I övrigt, kul att få en påminnelse om Doisy-Vedrines, den har jag nästan glömt att jag har ett par kvar av. Slaktbänken nästa!

Vintresserad sa...

Henrik - jag skulle absolut vänta med Selosse Initial DG13 - åtminstone till hösten 2014. Såg f.ö att Doisy-Vedrines 2010 finns för klart rimliga 170 pix på bolaget...