fredag 15 november 2013

03 Redoma - toppklass

 
Ännu en fredag, ännu en snabb räd i förrådet som slutar med ett korkskadat elände (2005 St Joseph - Clos Cuminaille, P Gaillard) och sedan en ännu snabbare räd - denna gång med ett lyckat byte (även om valet av ursprungsland kanske inte var helt klockrent denna kväll som A. påpekade). Redoma Tinto, från Douro och firma Niepoort i den varma årgången 2003.
 
Tio år gammalt - och en helt perfekt kork. Färgen är tät mörkt röd, där man kan ana lite stick av svart och tegel som antyder utveckling. Doften är medelstor men innehållsrik - bär (tranbär), frukt, syra och mineral fint sammansatta. Smaken är ännu bättre med tät fin, mogen frukt, ett bra djup och en del komplexitet. Fascinerande, oerhört gott och svårspottat (93-94 p). Flaskan tar slut fortare än den borde en fredagskväll när man är lite hösttrött. Nu får bara Zlatan & Co. se till att göra några mål också!

2 kommentarer:

Winepunker sa...

Niepoorts saker är förvånande bra, men besynnerligt differentierade i pris. Charme t.ex. kostar mer än dubbelt mot Redoma men är knappt bättre, jag tror Redoma är på optimum i pris/prestanda på många sätt.
Dessutom håller den utomordentligt, drack själv 2004 hyfsat nyligen (sista flaskan), kändes som jag tog den för tidigt...

Vintresserad sa...

Har tyvärr inte provat Charme, hade tre flaskor 03 Redoma och denna sista var (som vanligt) den bästa. Får försöka leta rätt på fler!