lördag 4 maj 2013

"Finvinsmässa"

Finewines.se är ett vinforum som nu vuxit till sig och mognat så pass att man ordnar en egen kvalitetsvinmässa tillsammans med ett antal importörer med kvalitetsinriktning. Många vinkändisar på plats – på båda sidor om borden, det blir en hel del givande vinsnack. Vi ger oss ut i mässvimlet och börjar hos Krister & Co. på engelska Roberson Wines svenska avdelning. Roberson är kul bla därför att de förser oss med Bordeaux-viner med lite utveckling, här vill jag slå ett slag för 1998 Demoiselle de Sociando-Mallet (dvs andravinet från Sociando-Mallet) som är riktigt trevligt med fin utveckling i både näsa och mun. Förvånande bra, och priset på 295 kr är inget att bråka om. 2001 Ch Musar är kul att prova med typisk utveckling och lite volatila syror, men gott och harmoniskt ändå. 2003 Ch La Gaffeliere, St Emilion 1er GCC är utvecklad med lite torra tanniner. 2011 Arnot-Roberts North Coast Syrah är elegant, balanserad och med bra Syrahfrukt – gott!

Importören Winemarket har (som faktiskt alla bord) ett flertal goda viner, här lyser framförallt vinerna från firma Byron i Kalifornien med bra och typisk chardonnay resp. pinot, utan att bli fläskiga. Dessutom rimliga priser under 200 kr. Staffan har även trevliga grejer från lite högre och svalare lägen i Rioja resp. Ribera, kul att prova. Till slut häller han 2009 Monte Rosola Corpo Notte en ”supertoskanare” som kanske är lite spretig idag men med fin potential.

Janne Netterberg och Franska Vinlistan häller förstås en hel del skumpa, och allt är bra eller mycket bra. Idag gillar jag särskilt Vilmarts NV Grand Cellier som känns ovanligt bra, fokuserad och välbalanserad; man kan gissa att de fina årgångarna 2006 och 2008 ingår i cuvéen. Selosse är förstås alltid Selosse! Janne och Kajsa häller även fina 2009 Ch Franc-Maillet, Pomerol som har en redig och närmast opulent frukt som håller (de aningen yviga) faten i balans.

Nick och Zvonko hjälps åt att hälla ett antal roliga grejer som man kan handla via intressanta gastonvin.se. Här finns tex Michel Jamais nya viner ”Soil & Soul”, här finns finfina 2010 Decelle-Villa, Bourgogne Blanc (smakar klart mer vit bourgogne än sin prislapp på 205 kr). 2008 Giacomo Fenocchio Villero är en skön Barolo med örter, nypon, och bra ursprungskänsla, 340 kr är en rimlig prislapp.

Hos Vinopia så häller Thomas flera roliga saker, bla ny årgång 2010 Genuine Risk (vi drack några 2008or förra året) och 2010 håller samma stil med rejält cassis-dominerad frukt, men också en bra uppstagande struktur. 2010 Bucella Mica är förstås flera nummer större, för att inte tala om 2009 Peter Michael ”Les Pavots” som är så god att jag måste gå förbi en extra gång på väg ut.

Caviste-Martin är en riktigt skön typ som har nosat upp ett antal genuina viner. Jag ångrar bara att jag inte upptäckte Caviste tidigare. Idag häller Martin framförallt 2011-vinerna från Georges Descombes i Beaujolais (Morgon, Régnié Vieilles Vignes och Brouilly Vieilles Vignes) alla tre är riktigt bra (för att vara Beaujolais, det är normalt sett inte vår tekopp även om en och annan Foillard slunkit ned). Det jag gillar är att vinerna kombinerar en fin gamayfrukt med lite struktur (framförallt syra och mineral, men även lite tannin). Bra drinkability utan att bli alltför lättsmält. Sedan häller Martin sina sista 2010 från Domaine Coursodon i St Joseph, och attans vad bra de är! Jag saknar verkligen 2010orna i källaren, får nöja mig med 2011. En liten skvätt Savart roseskumpa sitter inte fel. Det roliga med Martins viner är att jag gillar dem även när de kommer från regioner som jag oftast inte är så förtjust i. Sammanfattningsvis en både behövligt och intressant tillskott i Sveriges vinvärld. Tack till Jimmy och Anders på finewines.se som organiserat!
"Finewines.se – vinmässa för folk med smak!"

1 kommentar:

RobersonWine.se sa...

Trevligt att vinerna smakade - håller med om Arnot-Roberts - spännande god Syrah.

Vi ses på provningarna framöver!

/Krister