lördag 18 maj 2013

2004 Haut-Carles

För en tid sedan så körde vi en Bdx 2004 horisontal i AuZone. Där visade sig många viner vara klart drickbara, och sedan hade vi lite diskussion om ett par av dem behöver mer tid. Min åsikt är att många viner (de flesta 3-5 Cru och många St Emilion och Pomerol) nu är rätt drickklara. Till kvällens ugnsstekta amerikanska rostas blir det därför en modern Fronsac, 2004 Haut-Carles.

Vi provade senast 2008:
http://vintresserad.blogspot.se/2008/10/hstmiddag-med-viner-frn-bordeaux.html

Och Franko var (som vanligt) "right on the ball" här:
http://frankofilen.blogspot.se/2009/01/2004-haut-carles.html

Frågan är hur det smakar efter ytterligare 4-5 års lagring?
Färgen är (fortfarande) tät och röd-svart. Doften har utvecklats mycket till ett rätt typiskt modernt högra-strandenvin med mogna plommon, korinter, choklad och espresso. Även en hel del sekundäraromer av undervegetation och svamp. Lakrits och fuktig jord. Frukten är fortfarande rejält tät, och har (lite) överhanden på tanniner och syra, balansen är på plats. Det smakar väldigt bra till maten! Mycket små anmärkningar på att faten märks lite väl mycket (aning torra tanniner och espressorost) samt att dryga 14% pang märks. Någon annan som har provat den senaste tiden?

PS. En kort kvällspromenad ger helt andra dofter - häggen har precis slagit ut och det doftar helt fantastiskt att gå in bland alla vita blommor! DS

Inga kommentarer: