lördag 13 april 2013

Magnifik Magnum Middag

Chef R. och undertecknad mailar emellanåt och bollar ideer kring viner och provningar. I vintras någon gång så kläcktes ideen om en riktig magnum dinner, altså en middag med 14 gäster, ett antal flighter med viner ur magnumbuteljer och passande mat till. Chef R. har ju rätt höga ambitioner med sin matlagning och denna gång blev det verkligen "no limits", dessutom lyckades han övertala mästerkocken Johan J. att chefa i köket. Ni börjar förstå vartåt detta lutar...

Helstekt anklever med äpple, rostade hasselnötter, champagnevinägrett

Vin1: Relativt ljusgul färg, mycket frisk, rik (ungdomlig) frukt, fin mousse, väldigt gott. Jag tror detta är en bättre Blanc-de-Blanc från syrarika året 2002. F.ö så haglar gissningarna på allt ifrån en 2006 från liten "kult" odlare till bättre storhus-vin. Det visar sig vara en solera av 1995, 1996, 2002 och någon årgång till. Cuvée pi från Legras&Haas (Blanc-de-Blanc).

Vin2: Betydligt gulare färg och klart mer utveckling på näsan med bla en del kafferost. Smaken är rik med mycket gula plommon och lite aprikos, komplex. Detta måste vara en prestigecuvee med lite ålder. Efter lite blandade gissningar på sent 80-tal, 1995 och 1996 så landar vi på 1990 Comtes de Champagne från Taittinger. Oerhört gott, och lite mer av ett matvin.


Kungskrabba
Johan gör en magiskt god rätt med stekt kungskrabba, citron, smör och vitlök.

Vin3: Gul färg, stor och nästan yppig doft med en del fat men också en rik frukt. En del utveckling och medelhög syra. Jag velar lite mellan Bourgogne och Cali Chard, men så säger någon vit Bordeaux, och det skulle det kunna vara. Som vanligt så pendlar diskussionen fram och tillbaka, vi landar sedan i vit Bourgogne och det varma året 2003 Domaine de Montille Le Cailleret, Puligny-Montrachet

Vin4: Gul färg, innehållsrik doft med lite vax och gul frukt. Smaken är intensiv med tät fruktkärna och redig syra, fin balans, mineral. Ganska utpräglat matvin. Bordet landar snabbt i Chablis Grand Cru men sedan blir det knepigare. Ravenau, Dauvissat, Bougros nämns (vinet har inte så stor kropp som en Le Clos). 2005 Les Preuses La Chablisienne (mitt vin).

Risotto med Portobello
En inte alltför vågad gissning är att åtminstone något av vinerna till denna rätt kommer från Piemonte.

Vin5: Mörk tät färg, stor mörk doft med tjära och tobak i den mörka frukten. Smaken ger en mindre vägg av (nebba)-frukt, tanniner och en del fat (mörk choklad). Fortfarande ganska tuff - ett häftigt vin. Jag säger modern Serralunga-Barolo från ett toppår, 2001 eller 2004. Flera andra runt bordet hävdar dock att det är Barbaresco och då gissar man förstås på La Spinetta, 2001 Starderi,

Vin6: Ljusare och mer transparent röd färg, skön doft med röda vinbär och en ganska traditionell stil. I munnen är det mycket nebbiolo-typiskt med hög syra och en massa finkorniga tanniner. Elegant! Känns drickbar, men ett tag kvar till "färdig". Traditionell Barbaresco från 2004, 2005 eller 2006 kanske? Även har har Klas rätt som säger att det är Barolo! 2006 Bartolo Mascarello.

Vin7: Röd färg med stor och rödbärig doft. Skön rödbärig smak med väl integrerade fat. Avviker först så mycket att några av oss tror detta är en nya-världen Pinot, men sedan säger någon Sangiovese och då trillar poletten ned - för det finns både tomatpure och surkörsbär i frukten, de är bara väldigt snygga och välpolerade, mycket gott! 2004 Poggio di Sotto Brunello Riserva

Duvbröst med kompott av kastanj, rökt sidfläsk, pärllök

Här är alla fyra glasen mörka och täta. Mitt omedelbara intryck är Ch9, prestigecuvéer från 2007 (vilket visar sig vara delvis rätt). Anteckningarna är nu nästan obefintliga...

Vin8: Massor av modern frukt med krossade hallon och björnbär, lite lakrits och de lyxiga faten bidrar med orientaliska kryddor. Oerhört gott. Jag gissar först på Ch9, sedan på SQN Grenache, vilket stämmer - det är 2005 Atlantis. Ett av kvällens godaste vin enligt flera.

Vin 9: Doften är komplex (lite skum säger några), jag är rätt tålig och har provat vinet ett par gånger förut. Smaken är innehållsrik, häftig och komplex, men inte allas tekopp, 2006 Pure.

Vin10: Massiv frukt (igen) något mörkare än vin8 och renare än vin9, hallon, lakrits, kirsch, mandelmassa. Lång och intensiv (men ganska mycket pang). Oerhört gott om man gillar stilen. 2007 Domaine de Cristia Chateauneuf-du-Pape Vieilles Vignes (mitt vin).

Vin 11: Första intrycket är vissa likheter med de övriga vinerna i flighten, men sedan utvecklas ett lite annat doftspektra med rödare frukt och lite tryffel. Utan tvekan ett vin i "Parker-stil", men ändå lite annorlunda? Då ställer någon frågan om det inte är en Syrah (vin 8-10 är 80-100% Grenache)? Det är det: 2005 La Porte du Ciel, Chateau de la Negly Coteaux du Languedoc

Oxkinder och tryffelpotatispuré a la Roffes

Vin 12: Över till något helt annat! Moget och utvecklat från vänstra stranden. Väldigt gott. Första gissningen landar på 1995, sedan 1989 eller 1990? Äldre säger R. 85 eller 82? 1982 Talbot, funkar otroligt bra med maten. Min favoritkombo denna sagolika kväll!

Vin13: Hmm, näsan är inte helt fräsch. Smaken är bättre - men tyvärr inte helt OK, oxiderad och trött. Jättetråkigt på en 1986 Leoville Las Cases.

Vin 14: Tät och elegant frukt, ganska tydliga Pauillac-vibbar med cassis, grafit och lite bläck. Mycket lång och elegant smak, också oerhört gott. Min första gissning är 1995 Pontet, men då säger R. att det är 80-tal - och då bara måste det vara en av de tre stora när frukten är såpass intakt. Jag gissar 1986 Latour, det är 1986 Lafite. Ett vin att bli ödmjuk inför. Kvällens bästa enligt flera. Stort tack till R. som drog denna kork!

Entrecote på ben med bearnaise

Ännu en sagolik rätt från Johan. Köttet är både väldigt smakrikt och smälter i munnen. Till detta tre viner i tungviktsklass.

Vin 15: Elegant, ganska mörk och smakrik Bordeaux. Vi landar först på högra stranden pga den mjuka munkänslan och de sammetsmjuka tanninerna (vinet är f.ö ganska ungdomligt). Det visar sig vara fel... det är nämligen 1996 Chateau Cos d'Estournel, Saint-Estephe! Gott som bara den och utvecklas mycket i glaset.

Vin 16 och 17: Liknande mörk färg och verkligt blytung frukt. Initialt svårt att avgöra druva, men efter en stund så utvecklas en mörk, tät och intensiv svartvinbärs- och björnbärsfrukt med mörk choklad och toner av mineral och gröna örter. Vinerna har stora likheter, men också skillnader: Vin 16 är lite mer "backwards" medan vin 17 lite mer utvecklat och tillgänligt. Bör vara topp-Napa-Cabs? Kanske 2005, 2006 eller 2007? Det är 2006 Bond St Eden resp. Quella, genuint roligt att få prova sida vid sida.

Till slut, en god stund efter midnatt kommer den sjunde och sista rätten (en specialitet från R):

Äppelkompott med Saffransgrädde
Vin 18: Närmast mahognybrun färg med ordentligt utvecklade toner av botrytis och farinsocker. Honung och saffran. 1988 Château Coutet Premier Cru Classé, Barsac, läckert!

Sammanfattning: 14 personer, 98 tallrikar (minst), ca 200 vinglas!

Ett stort, varmt och ödmjukt tack till Rob. som både arrangerat och bidrog med verkligt minnesvärda viner! Ett lika stort tack till Johan som lagade den enastående maten! och till sist tack till alla andra gäster som bidrog med viner, diskussion och glädje att få vara med om denna Magnifika Magnum Middag!

2 kommentarer:

Joakim sa...

Hedonistiskt!! :-)

Gunnar sa...

Ja det var en kväll att minnas !
Maten var brutalt bra .
Oxkind och Lafite 1986 hmmmmmmm
Trist med leovillen ,men bara ett trasigt vin får betraktas som bra facit.
Min ordning
1:Lafite 1986
2:Montille Le Cailleret 2003
3:SQN Anlantis Grenache 2005