söndag 10 mars 2013

2007 Saint-Joseph, Les Vins de Vienne

Efter sportlov och sedan en massa jobb så är vi i stort sett tillbaka i normala gängor. Det har blivit en del vin den senaste tiden - men inte så många "bloggvärda". En 2005 Quercecchio Brunello var utmärkt, liksom en 2006 Bel Villa (Red Mountain - Washington State). Till söndagsmiddag blir det kalv, och den ledsagas av 2007 Saint-Joseph från Les Vins de Vienne.  Vi får ett tätt och mörkrött vin, på färgen hade man nog gissat att vinet kom från "nya världen". Näsan är riktigt skön med en kombination av animaliska toner, björnbär, violtonad frukt, lite charkbutik och lite peppar. Smaken följer upp fint med lagom rund och mogen Syrah-frukt och här kommer en vild karaktär fram (eng. gamey). Det är alldeles väldans gott och nivån i flaskan sjunker snabbt (91-93 p). Känns nu väldigt "Norra Rhone". Tyvärr är detta enda flaskan vi smakat, och inga fler i förrådet. Trots den bristande erfarenheten skulle jag ändå säga att vinet är nära sin "peak" med en lagom stor del av frukten i behåll och utveckling. Enda invändningen skulle kunna vara att syran kanske är lite låg, men det struntar vi i när det smakar så här bra! Var är 2009 och 2010 av detta vin?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Har själv en enstaka flaska och nu blev man ju väldigt sugen på att korka upp. Hur svalt var denna lagrad?

/Johan

Vintresserad sa...

Johan: den är lagrad sedan inköp i mitt förråd som är "rimligt bra" men inte perfekt, en årsvariation mellan ca +10 och +18 C. Jag hittade faktiskt vinet i BS med nr 70216; så prova att dra en kork och om du gillar så kan man beställa fler! MVH - Vintresserad (Peter)

Anonym sa...

OK, jag ligger något högre så det är väl dags. Tack för tipset om BS också! Blir inte samma press nu.

/Johan

Vintresserad sa...

Johan: fick leverans från BS igår - och det var årgång 2009! Sannolikt är den bättre än 2007 - men inte samma utveckling... Ville bara informera. MVH Vintresserad (Peter)

Anonym sa...

OK! Bra att veta. Tycker ofta det är sådär i BS.

/Johan