söndag 9 december 2012

2005 Lalande-Borie, St Julien

Så var det söndag igen, och kvällens kyckling och potatis&jordärtskocksgratäng får sällskap av ett vin från favoritkommunen Saint-Julien, 2005 Ch Lalande-Borie som ägs av familjen Borie, mest kända för att de äger och driver Ducru-Beaucaillou. Lalande-Borie är ett enklare slott, men ändå med vingårdar som gränsar till Talbot och Lagrange. Efter en stund i karaff så får vi ett vin med mörkröd färg och viss transparens; en typisk medelstor rätt komplex doft med jord, ceder och vinbär. Smaken är skönt Saint-Julien karakteristisk med bra syra, ceder, cigarrlåda, piptobak, lite blyertspenna och en utmärkt svalkande och läskande helhet. Lagom utvecklat idag, elegant och gör sig (som väntat) bäst till mat. Ska man invända mot något så är det att frukten inte är riktigt så framträdande som man skulle kunna hoppas på. Har du några flaskor så är det dags att poppa en nu!

3 kommentarer:

Håkan sa...

Är det inte så att det nästan alltid att Bordeaux gör sig bäst till just mat!

Anonym sa...

Knipsade en Talbot 2005 men det är ju många om budet i den kommunen
nuförtiden. Känns smått förfärligt att säga att Talbot är ett dåligt vin. Men i jämförelse m Leovillerna och Ducru har det faktiskt blivit så.

Återfann sansen gm att jämföra m en Ernie Els från samma år. Det är inget dåligt vin och det är såklart inte heller Talbot, men sydafrikanen vinner på frukten och lukten just det året.

Vintresserad sa...

@Håkan: det har du alldeles rätt i!

@Anonym: Talbot är ett lite knepigt slott. Jag har provat ganska många årgångar, senast 1996 tre olika flaskor vid två tillfällen: en var fantastisk (ca 94 p), en var bra (ca 91) och en var OK, men helt klart i utförsbacken (ca 87). Äldre årgångar (82 och 86) var lysande, medan 90-talet var ojämnt. Har jobbat mig igenom en dryg halvlåda 1998, OK men inte mer i snitt. 2005, 2009 och 2010 lär vara bättre. 2001 Talbot är dock rätt trevlig! Kort sagt lite ojämnt! Prismässigt så kostar ju Talbot bara hälften av Poyferre eller Barton, och kanske en tredjedel av Ducru eller Las Cases - så att de är bättre är väl inte så konstigt. Man borde dock hälla Talbot, Branaire och Lagrange i parallella glas någon gång... MVH - Vintresserad