fredag 7 december 2012

2004 Ioppa, Ghemme

Vi trotsar förkylningen med en halva 2004 Ioppa DOCG från distriktet Ghemme i norra Piemonte (80% Nebbiolo och 20% Vespolina). Maten är klassisk fredagsmat: fylld lövbiffar och ugnspotatis. Vinet får en dryg halvtimme i karaffen. Färgen är ganska nebba-typisk: transparent mörkröd med lite slöjor. Doften är intresseväckande med nypon, körsbär och målarlåda (även lite volatila syror). I munnen en helt torr och italienskt traditionell upplevelse med samma nypon, målarlåda och lite tjära. Tanninerna (finpulvriga) ger ett gott grepp och tar hand om maten tillsammans med syran. Gott och intressant - men kanske mest till maten och för nebbiolo-fantasten. Carlo Merolli pushar för synnerligen rimliga 58 MUK plus frakt!

3 kommentarer:

Kayaker sa...

What?! 58 bagis? :-O

Vintresserad sa...

Yepp - du läser rätt. 58 MUK plus frakt :-)

Kayaker sa...

Det var ju det där med frakten då. Senast så fick jag åka till Rosersberg och hämta flaskorna. Inte så skoj.