torsdag 19 juli 2012

Breuer i Rüdesheim

Sommarens resa till Tyskland för oss bla till Rüdesheim och Weingut Georg Breuer. Det är första gången vi besöker Rüdesheim och det är en trevlig liten vinstad, om än lite turistig och kitschig emellanåt. Vingårdarna ligger där längs med vinbergen på norra Rhen-stranden och det är både vackert och ändamålsenligt. Eftersom det är en familjesemester så blir det inte så många vingårdsbesök. Vi startar hos kända Georg Breuer och får ett proffsigt och trevligt mottagande (bla med druvjuice till barnen i vinprovarglas!). Vi får prova ett 15-tal viner, alla smakar bra, men vingårds-Rieslingarna är naturligtvis bäst och intressantast. Inleder med 2009 Grauer Burgunder (Pinot Gris) som är ren, torr och fräsch i lite tysk, stram stil. 2009 Spärburgunder är en helt OK pinne - fast vi vill nog ha lite mer frukt för att gå igång. Rieslingarna inleds med sverige-standard-vinet 2011 GB Sauvage som är alldeles utmärkt i årgång 2011 med rejäl frukt och ett öppet och tillgängligt intryck.

2010 Rüdesheim Estate finns normalt inte i Sverige, vilket är lite synd för den ger lite mer intensitet och syra för ganska litet påslag (11.50 EUR mot 9 EUR för Sauvage).

2010 Rauenthal Estate är lite torrare och "stenigare", medan 2009 Rauenthal är klart mer öppen och tillgänglig.

Terra Montosa (som är en blandning av druvorna från vingårdslägena, lite som ett andravin) är ett vin vi nästan alltid uppskattar - 2010 är utmärkt med klart högre syra och lite mer intensitet, mineral och Rheingau-karaktär. 2009 är redan tillgänglig och helt enkelt supergod, A. gör tummen upp och vi köper en halvlåda.

2009 Roseneck (från ett av de allra brantaste lägena mellan själva byn och flodkröken bortåt Assmanshausen) är väldigt grapefruktig och god, medan 2008 är mer utvecklad och både rik och god!

2010 Nonnenberg (Rauenthal) har väldigt hög syra och massor av steniga mineraler. Inte helt enkelt att uppskatta idag, 2009 är lite mer tillgänglig men känns ändå som ett vin som behöver minst fem år till.

2009 Rottland (närmare floden än Roseneck och Schlossberg) är däremot enkel att gilla idag - busgod och urtypisk Breuer från Rüdesheim, några flaskor till i lådan.

2009 Schlossberg är förstås "all of the above" och känns som den perfekta mixen av frukt, syra och steniga mineraler. Det är lätt att förstå att vinet är firmans främsta torra Riesling, sannolikt en av de främsta som görs någonstans på vår jord.

Vi avslutar med ett par söta - och även här sticker Schlossberg ut med 2007 Auslese Goldkapsel som det klart godaste vinet! Sammanfattning - ett verkligt gott, lärorikt och givande besök. Man får alltid en mycket bättre uppfattning om hur geografin påverkar vinerna på plats. På kvällen njuter vi sedan en 2007 Rottland till middagen och det är verkligen riktigt bra nu.

2 kommentarer:

Gunnar sa...

Trevligt med kombo semester Vin/Familj, hoppas ni har en kanon semester.
Drack en Schlossberg 2009 för en månad sen och upplevde den stängd och vresig , först efter 3 dar skönjades lite frukt och harmoni.
Så jag slände på stora stängd skylten över resterande flaskor

Vintresserad sa...

Hej Gunnar, jag blev själv lite förvånad att 2009 Schlossberg var så pass öppen och tillgänglig. Sannolikt hade flaskan varit öppen en dag eller två. Normalt ska ju en Riesling på denna nivå behöva iaf en 5 år på rygg. 2009 var dock rätt varmt, så jag tror att de kommer att öppna sig om inte alltför länge. Evt 2010 skulle jag dock vänta ett bra tag med. Vi drack som sagt en 2007 Rottland på kvällen (på Breuers hotell) - och den kändes upplevde vi som väldigt god nu. Samtidigt så provade jag en vertikal Terra Montosa i våras - och där var 2001 och 2004 bäst - så jag tror inte det är ngn som helst brådska med några av dessa viner från 2001 och framåt. MVH - Vintresserad (Peter)