lördag 24 mars 2012

2000 Ch Tour des Termes, St Estephe

För några år sedan ville vi nästan alltid ha viner med mer utveckling än vad källaren kunde erbjuda. Sedan kom en period när vi lika gärna drack yngre, mer fruktdrivna viner. Idag tror jag att vi kan uppskatta båda kategorierna för sina förtjänster. Kvällens vin tillhör definitivt kategorin moget & utvecklat. Vi drack första flaskan för en 5-6 år sedan, och var väl inte särskilt övertygade då - lite grönt och kartigt, och inte direkt harmoniskt. Dessutom nedsatt pris på SB (ca 145 kr mot ursprungliga ca 185 kr). Ett bra år, en bra kommun. Har ni gissat vilket vin det är?

Färgen är tät och mörkröd med lite brunstick.

Doften är medelstor (vinet har fått en del luft), med allehanda mognadskomponenter som kompletterar svartvinbärsfrukten (dock långt ifrån cassis).

Det är i smaken som det verkligen händer grejer - en riktigt skön och förvånansvärt fyllig smak packad med frukt och en massa trevliga noter av mognad&utveckling: skog, undervegetation, svamp, soja, stall, läder och lite starkvinston på slutet. Balansen och syran är oklanderlig. Smakar idag klart mer än 300 kr...
Kommunen är St Estephe.
Årgången 2000
Cru Bourgeois
Slottet heter Tour des Termes. Normalt sett ingen högpresterare, men i en god, lagom varm årgång så kan det bli bra ändå!

6 kommentarer:

Kayaker sa...

Jag får ju gissa på någon av de som brukar köpas in till SB och eftersom jag har goda egna erfarenheter av mogen Château Phélan Ségur så gissar jag på den.

Vintresserad sa...

Kayaker: En mkt god gissning! Phelan Segur är dock generellt klart bättre och jämnare än Tour des Termes (och har nog inte varit nere på under 160 kr under 2000-talet i Sverige). Det finns ju många hyggliga Cru Bourgeois i St Estephe - så det var ingen enkel utmaning. MVH - Vintresserad

Kayaker sa...

Tja, det bara att gissa på nå'n som brukar komma hit och priserna för 9 år sedan har jag verkligen ingen koll på... :-)

Anonym sa...

Off topic, men är det ett stycke INO piP på din profilbild?

Undrar
//Magnus

Vintresserad sa...

@Kayaker: Roligt att du var med och gissade tycker jag!

@Magnus: Det stämmer fint, har haft dem sedan 2003 - och de är fortfarande de bästa återgivare jag hittat i rimlig storlek. Skulle gärna ha ett par pi60s, men familjerådet motsätter sig så pass stora högtalare. MVH - Vintresserad (Peter)

Anonym sa...

Ha ha ha. Exakt samma situation här hemma. Ett par piPs, men en dröm om ett par 60:or.....