fredag 13 maj 2011

2007 Pesquié, Quintessence

En långdragen luftvägsinfektion hindrar djupdykningar i förråden, och kvällens taco-middag erbjuder heller inte matchning till en bättre Bordeaux eller dylik. Det blir ett vin vi provat ett par gånger förut nämligen 2007 Quintessence från Ch Pesquié från Cotes-du-Ventoux i södra Rhonedalen. Det är en av egendomens bästa cuvéer med ca 80% Syrah och 20% Grenache från gamla stockar som får ca år på ek (varav ungefär hälften ny). Vi provade vinet för något år sedan och då var det lite spretigt och inte i balans. Färgen är tät, nästan opakt mörkt purpur-röd-svart. Doften omedelbar, god och med fin nollsjue-frukt. Smaken är i klart bättre balans idag (15% alkohol märks - men inte mer). Vi får en djup Syrah-frukt (björnbär!) kombinerad med lite kirschig-Grenache, anis (lakrits, fänkål) gröna örter, en mjuk eldighet och lång svans. Klarar av tacosen fint - men smakar ännu bättre efter maten. Synnerligen väl värt sina 80 DKK.

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Hmmm,efter första smakprovet använde jag resten av mina flaskor som ofta uppskattad gåbortpresent. Låter som att jag borde sparat åtminstone någon...

Vintresserad sa...

Dag2 smakar Q lika bra, doften är nästan bättre (iallafall initialt större). Åker i åttor runt motståndet iform av en trött och smygkorkad 2002 Delas Cote-Rotie (inte så svårt) men vi föredrar faktiskt Quintessensen även framför en nyöppnad 2006 Dromos från Poggio Verrano i Maremma - ett vin med gott renommé i 300 kr-klassen. Man bör förstås gilla den yppiga rhonska nollsjue-frukten, det gör vi. Undrar om man inte borde försöka få tag på en låda 2009 också? Någon som provat?