söndag 8 augusti 2010

En kväll i förorten

6 vuxna, 8 barn och en hel massa regn i förorten en lördagkväll. Det blir ganska livligt med alla inomhus, men vi dricker hyggligt ändå. Vi inleder med 2002 Marguet, Grand Cru, Ambonnay (dg mars 2010, 70% Chard 30% PN). En fin guldgul färg, tät och god gul frukt (äpplen, gula plommon) med fin syra och en liten välbalanserad beska. Bra längd och smakar mycket bra till lite inledande plock.

Till helstekt ryggbiff (charolais) provar vi:

2000 Ch Clement-Pichon, Haut-Medoc
En typisk bättre bruks-Bordeaux från ett bra år. Relativt tät mörkröd färg, stor härlig doft med svartvinbär och tobak. Uppfriskande, medelfyllig smak med viss komplexitet. Gifter sig utmärkt med maten, flaskan tar slut först och de flestas favorit.

2005 Clos du Mont-Olivet, Ch9
Röd färg, härlig doft av röda bär, pinje och garrigue. Smaken är också både uppfriskande och medelfyllig, med en bra Ch9-komplexitet och fin längd. Helt likvärdig vinupplevelse med kusinen från Haut-Medoc och passar också bra till maten.

Till blåbärspajen tar vi fram en 2005 Bastor-Lamontagne, Sauternes. Lite för ung egentligen - men likväl kul att prova, och det smakar bra, med söt aprikoston, bra syra och rätt bra längd. Det man saknar är djupet och komplexiteten som förhoppningsvis kommer med mer lagring.

Sedan är gästernas glas nästan tomma... och det går ju inte an, så vi korkar upp:

2008 Villa Solivo, IGT Corvina di Verona
Ett spontaninköp från semestern. En rejält tung flaska som får goda omdömen av vinhandlaren på Öst-Jylland. I glaset får vi ett vin med klart internationell prägel (bara svaga förnimmelser av surkörsbär eller italiensk beska) utan mer bra, lite söt körsbärsfrukt och en lätt vaniljig fatton. Snyggt, bra längd och gott iallafall, klart rekommendabelt för 90 DKK. Även denna flaska tar slut och korkskruven får jobba igen:

2003 Majella, Cabernet, Coonawarra
Näst sista flaskan ur ett 6pack köpt för en 4-5 år sedan. Röd färg, lite söt Cabernet-doft med tydlig eukalyptus. Gott och smooth drinking utan vassa kanter, bra "after-dinner drink"!

Inga kommentarer: