måndag 14 juni 2010

The Sampler, London

Efter att ha läst bloggar-kollegan Konjärens inlägg "Notiser från London", januari 2009, så lockas jag till butiken "The Sampler": www.thesampler.co.uk i Islington.

Egentligen är jag lite för trött (efter en lång dag med föreläsningar, presentationer och workshops i en mörk hotellkällare) men ska åka hem igen imorgon så det är nu chansen finns och de har öppet till 9 pm. Efter en tur med t-banan och lite vandrande i Islington hittar jag fram och kliver in. Det är till en början en utmärkt vinbutik (utbudet av Bordeaux-viner är tex klart överlägset Systembolaget) men det verkligt roliga är att man kan prova viner via samma typ av provningsmaskiner som finns tex på Terrenos Vinotek i Stockholm. Mängderna är inte stora, men det finns många viner att prova (sammanlagt ca 80 st) och de flesta kostar under 3 GBP / provningenhet (ca 3 cl skulle jag gissa). Börjar med en torr Rheingau Riesling från Robert Weil, årgång 1997 - helt OK men inte så spännande. Vidare till en 2007 Ch Baret, Pessac-Leognan och här händer det saker - utmärkt komplex Sauvignon-doft och välbalanserad smak. Ett för mig okänt slott som klart levererar i årgång 2007. Sedan en riktigt bra Chardonnay från Au Bon Climat som jag hade satt en hyfsad slant på att den kom från moderlandets Bourgogne.

Bland de röda vinerna finns mycket intressant att prova från många delar av världen, tex en Brunello från 1975! som faktiskt är i rätt ok form, inte mycket till frukt kvar, men rätt snygga tanniner och balanserade mognadstoner. En Le Cigare Volant 2004 (Bonny Doon ni vet) som dock inte var lika bra som den 2003a vi drack för en tid sedan. 1998 Le Point, Pomerol tar tyvärr slut när jag häller upp - och det sista i sådan flaska är oftast inte så kul. 2004 Ch Fonbadet, Pauillac var OK, men lite grön och filmjölkig. Provar en av Domaine Tempiers specialcuveer (1999 Tourtine) som smakar mycket bra... men kanske inte 60 GBP/flaskan.

De har även en specialmaskin med Icon Wines. Här kostar smakproven lite mer, mellan 5 och 15 GBP men det är helt OK givet att vinerna bla är 1978 Mouton-Rotschild: riktigt bra med fin tobak och utmärkt längd, bäst ikväll! 1993 Ridge Montebello (från halvflaska): bra, men Mouton är klart före idag enligt min åsikt.

Avslutar med en 1993 Cote-Rotie som är väl mogen, men också bra. I sortimentet finns en stor mängd flaskor jag skulle vilja köpa med mig (även om en del priser är ganska höga.... 70 GBP för 2000 Langoa-Barton; 50 GBP för 2005 Domaine de l'Eglise, Pomerol). Suck, varför finns inte sådana här butiker i Sverige?

Inga kommentarer: