söndag 20 juni 2010

92+

Helgen bjuder på tre viner. Först ut är 2004 De Toren Fusion 5, Red Blend, en Bordeaux-blend från Stellenbosch i Sydafrika. Vi drack en del Sydafrikaner för ett par år sedan, men sedan började vi hitta rök och bränd bakelit i varje vin, och då var det inget kul längre. Denna flaska köptes strax före detta började, och det är med viss bävan jag drar korken. Det går dock riktigt bra! Vinet har bra frukt, och fint utvecklad både doft och smak med röda och svarta vinbär samt en hel del komplexitet med läder, korinter och annat gott. Bra syra och lagom finmaskiga tanniner kompletterar upplevelsen väl. Det finns bara en liten, liten gnutta bränd bakelit och den stör faktiskt inte alls. Riktig god inledning på helgen.
Sedan är det Bordeaux-dags; och tyvärr är 1998 Tour du Pin Figeac, Grand Cru Classe St Emilion inget vidare. Det finns visserligen både viss frukt och lite utveckling, men en klart störande ton av lim och lösningsmedel gör att vi helt sonika häller ut större delen av flaskan, trist. En 2005 Grand Corbin Despagne, St Emilion Grand Cru får rycka ut istället. Trots sin ungdom går det fint! Vi får en mörkt röd-svart färg, en knuten doft men en smak som både levererar idag, men framförallt lovar en riktigt god framtid med tydlig och förnäm struktur, bra frukt och balansen rätt i alla delar. Ovanligt givande att dricka idag, trots sin uppenbara ungdom.

Söndagsfisken får sällskap av ett vin jag velat prova en tid, nämligen bröderna Pinsons 2005 Mont-de-Millieu, Premier Cru Chablis. Första intrycket är inte kul; dovt och intetsägande. Ibland kan man uppleva att ett initialt knutet vin ändå har potential; men inte denna Chablis. Synd eftersom jag har fem flaskor till. Vi ordnar lite med maten, dukar fram och lägger upp till barnen och tar ett par tuggor mat. Nästa klunk vin, och nu har det hänt saker! Tvärtemot intrycken i början har vinet öppnat sig rejält och vi får ett alldeles utmärkt matvin med hög, frisk syra; jättebra citrusfrukt och en lång, riktigt bra eftersmak med suverän balans och fin komplexitet med nötter och mineral. Helt enkelt en 92+ vinhelg!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att Grand Corbin verkade lovande. Jag köpte ett gäng på chans när dom släpptes på bolaget men har försökt hålla borta. Kanske får prova en senare i sommar.

/Robert

Vintresserad sa...

Hej Robert, tror du får glädje av dina Grand Corbin. Om du provar, lufta gärna ordentligt, 1-2 timmar i karaff, och var beredd på en rejäl struktur. Det är inte direkt sötfruktig insmickrande, men för den som gillar tanniner och struktur så är det mkt bra. Jag skulle gissa att vinet håller iallafall bortemot 2018, så det är ingen brådska! MVH - Vintresserad (Peter)