söndag 18 april 2010

Traditionella Helgviner

Efter förra helgens Ch9 överflöd, så kände vi för lite mer traditionella viner och helgens första kork kom från en 2006 Produttori del Barbaresco. En vackert transparent rubinröd färg i karaffen, initialt knuten doft (som väntat) och ganska stramt vin i första klunnkarna, Nebbiolo-tanninerna finns där - men är ändå ganska drickvänliga. Efter en timme i karaff och glas börjar det hända grejer, doften utvecklas ganska rejält till den bukett med nypon, rosor, ljus bärfrukt och även en gnutta tjära och viol - precis som vi hoppats på! Även smaken utvecklas en del, fast detta är framförallt ett traditionellt vin att först dricka till maten och sedan dofta på. Det är så gott att vi struntar i kvällsteet och långsamt dricker ur flaskan istället.

Nästa traditionella vin är en 2006 Riesling Singerriedel från Domäne Wachau (Freie Weingärtner). Årgången var relativt varm och har gett lite ojämn kvalitet, samt ofta relativt snabbmognande viner med inte alltför hög syra. Vi drack 2001an av detta vin i juli 2008 med stort utbyte, så nyfikenheten är rätt stor. Vi får en härligt rik guldgul färg; en stor, ganska varm Riesling-doft som redan från start är med i matchen. Smaken harmoniserar fint med en rik, varm Riesling-frukt (både gula plommon och äpplen) en bra syra (men inte hög) och en lång och rik eftersmak. En del mineral och lite petroleum. Mycket gott, kan säkert utvecklas lite till men osäkert om syran klarar lång lagring...

Den sista flaskan 2000 Ch d'Agassac, Haut-Medoc fick också sätta livet till. Här är vi verkligen på hemmaplan med en tät och relativt djupröd färg, en utomordentligt fin Medoc-doft med cassis och rostat kaffe, och en bra blyertston i den långa cassis-dominerade smaken. Suveränt gott! Bara synd att jag inte har fler flaskor. Tre riktigt bra traditionella viner!

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Intressant läsning om Wachau. Har du någon erfarenhet av 2007 som årgång? Jag har en uppsättning av just detta vinet från 2007 men är osäker på lagringsegenskaperna...

I helgen drack jag en riesling från Kamptal 2007, där var det ingen brist på syran, snarare tvärt om. Men eftersom det är annan region och producent vågar jag inte dra några slutsatser av det.

Vintresserad sa...

Hej Fredrik, jag har inte provat Dom Wachaus 2007 Singerriedel. Min _gissning_ är att den har lite högre syra än 2006an, men kanske inte är lika rik i frukten. 2007 är väl ett lite mer klassiskt år med lite högre syra, och Kamptal är ju inte så långt från Wachau. Dessutom så lär Domäne Wachau ha fått en ny vinmakare de senaste åren (tror det är från 2006) som förmodligen lyfter kvaliteten ytterligare år för år... tyvärr kanske även priserna. 2001 kostade ca 150 kr, 2006 ca 175 kr i BS för ett par år sedan. Vad fick du ge för 2007an?

MVH - Vintresserad

Fredrik sa...

Jag gav 199kr för 2007, som "tillfällig" i ordinariesortimentet. Samma vin i BS ligger på 299kr, lite märklig skillnad tycker jag.

Fast det är listat som tillfälligt slut i BS och några enstaka flaskor kvar i vanlig sortimentet.

Annars är det överlag mycket 2008 om man kikar på SB. Hur är den årgången? Har du tips på var jag själv kan läsa "lagom detaljerat" om årgångar i trakterna?

Vintresserad sa...

Hej igen Fredrik, 199 kr är säkert ett helt OK pris för 2007an. För 299 kr däremot köper jag hellre andra viner. 2008 är ju en rätt bra årgång i Pfalz, men lite ojämnare norröver i Tyskland. Så den bör kunna vara OK i Österrike. Mina källor för årgångsinfo är Hugh Johnson och Google, samt enstaka minnen från provningar och tidningsartiklar.
MVH - Vintresserad

Michael K. sa...

Väldigt sent svar här, men det kan kanske hjälpa någon eftersläntrare.

På nedanstående sajt hittar man bra årgångsbeskrivningar för de aktuella områdena. Klicka på önskad årgång i högerkolumnen.

http://www.winesfromaustria.com/data/vintages.html

Vintresserad sa...

Hej Michael K,
Tack för tips om årgångsinfon!
Ha en fortsatt trevlig midsommar,
- Vintresserad (Peter)