lördag 3 oktober 2009

2005 Ch Reysson mfl

Hösten är här, och därmed dags för rödvin, grytor och annan höstmat. Eftersom A. skall vara borta över helgen tänkte vi laga god fredagsmiddag och öppna en bättre Bordeaux. Men det går inte alltid som man tänkt sig, då 1998 Ch Lafleur-Gazin, Pomerol var det mest arketypiskt korkade vin jag provat, trist. En 2007 Cuvee Vatican CdR tas snabbt fram ur det lite kylslagna förrådet och åker med rekordfart ned i karaffen. Upp stiger sedan en förförisk doft av ren Grenache-frukt med hallonsås, körsbärsgodis och nykrossade björnbär. I smaken får vi även lite likör-kirsch (men ingen direkt mandelmassa). Lysande gott flera kvällar! 2007 och en kunnig producent ger verkligen vinerna från södra Rhone ett lyft.

Sedan är det provningsdags av nysläppta 2005 Ch Reysson, Haut-Medoc. Planteringen innehåller lika delar Merlot och CabSauv, och firma Dourthe gör viner i en klart modern stil med frukt och lite rostade fat. Färgen är lite mörkare och tätare än kusinen från Rhone, doften innehåller tydligt rostat kaffe, och lite mörk choklad. Smaken ger en fin balans med frukt, kaffe, mörk choklad, syra och närvarande tanniner. Redan drickbart idag (vi luftade en dryg timme i öppen karaff), men ett par år på rygg gör säkert ingen skada, även om det inte är någon direkt långliggare. Ett mycket bra tillskott i systemets fullständigt undermåliga sortiment av bruks-Bordeaux, tack för det VinUnic!

PS. F&V har redan provat! DS

5 kommentarer:

Ezra sa...

Visst är Reysson bra men det gäller att passa på o köpa på sig ett lager, de byter snart till den betydligt sämre 2006'an.

Vintresserad sa...

Ojdå, jag trodde att eftersom det var en "strategisk lansering" så skulle vinet finnas tillgängligt minst ett år framåt i samma årgång!

Ruso sa...

På Bromma flygs butik har det redan skett. Hmmm

Vintresserad sa...

Ezra o Ruso, jag har mailat VinUnic och det verkar stämma att årgångsbyte till 2006 kommer "rätt snart". Dock så har importören fått tag på ett parti 2005or till. Man kan då gissa att 2005 och 2006 kommer att finnas tillgängliga parallellt. Hur man gör om man vill beställa och säkert få 2005or är osäkert. MVH - V.

Vintresserad sa...

Var igår på SB Täby C, där fanns bara 2006or, trist.