fredag 25 september 2009

NM i instegs-Bordeaux

Med lite inspiration från Finare&Vinares positiva intryck av 2005 Château de Fontenille (SB 3661, 96 SEK) (se här) så ställer vi upp den mot en instegs-Bordeaux inhandlad i Danmark i somras 2005 Ch Le Chene, Haut Medoc, ca 90 SEK.

Båda vinerna får ca 1 tim i ganska stort glas. Sedan provar vi:

Ch Fontenille har en lite lättare, mer transparent purpur-röd färg och en elegant doft med röda bär, lite fat och smaken är slank, elegant (burgundisk) med bra syra och ändå rätt bra frukt. Vi hittar även lite kirschiga toner av hallon och körsbär. Slutet är väl inte varken så långt eller komplext, men rätt bra ändå och den absolut bästa Fontenille vi någonsin provat (83-85p).

Ch Le Chene är mörkare, mer rustik och med lite mer tryck i frukten. Även en liten ekbeska (från halvgamla fat?) hittar vi. Gott och rustikt vin med ovanligt bra medvind i frukten från den goda årgången (83-84p).

Idag föredrar vi faktiskt Ch Fontenille, framförallt för den bättre och elegantare doften. Till en rejäl höstgryta en murrig kväll i november skulle jag välja Ch Le Chene.

Båda vinerna är goda exempel på instegs-Bordeaux för mycket rimliga pengar.

PS. Som jämförelse drack vi en enkel St Emilion från 2004 förra helgen, den var bra mycket tråkigare än kvällens viner. Årgången spelar rätt stor roll för instegs-Bordeaux. DS

2 kommentarer:

Mr J sa...

Jag provade Fontenille -05 i juli och tyckte den var tämligen ointressant.

Tyvärr är ju systembolagets utbud av bruksbordeaux begränsat minst sagt. En rätt stor del Bordeaux som jag köpt härrör från Danmark som ju har ett jämförelsevis makalöst utbud.

Vintresserad sa...

Hej Mr J, visst är inte Fontenillen ngt stort vin, men vi gillade ändå framförallt aromatiken.

Bristen på bruksbordeaux i Sverige är ett kärt ämne som kommenterats och diskuterats på flera bloggar många ggr. Jag kan bara hålla med till 110%, utbudet på SB är helt enkelt bedrövligt. På min "fritids-todo-lista" har det sedan ganska lång tid funnits en punkt att starta ett upprop riktat till både SB och importörer för att förbättra utbudet av bruksbordeaux. Jag har dock inte kommit dit på "todo-listan" än...