söndag 5 april 2009

3 x mid-price Bordeaux



I helgen dricker vi tre olika viner från Bordeaux som alla på sitt skulle kunna kallas ”mid-price”. Först ut är ett av systemets mars-släpp:

2006 Chateau Pont Saint-Martin (SB 96860) från Pessac-Léognan.
Vinet är gjort på en blandning av 90% merlot och 10% cabernet sauvignon.
Färgen är ganska tät och mörkt blåröd. Doften är relativt stor och rätt så dominerad av fint rostade fat, men även lite mörk frukt med bla svarta vinbär och plommon. Kaffet är tydligt. I munnen smakar vinet ett nummer mindre än doften, men ändå ”helt OK”. Tanninerna är klart märkbara och frukten är i bakgrunden, inte helt i balans ännu. Dag 2 har vinet förändrats och fått en tydlig ton av Kirsch och jag undrar om vi hamnat i Chateauneuf? Dag 3 är vinet betydligt mer alldagligt, men drickbart. Sammanfattningsvis en OK Bordeaux för 195 kr som nog vinner på 2-3 år på rygg, men det är inget långlagringsobjekt. Vore kul att läsa om någon annan smakat!

Dag2 öppnar vi:
2000 Ch Caronne Ste Gemme, Cru Bourgeois, Haut-Medoc
Ett klassiskt ”mid-price” slott från mellersta Medoc, i närheten av Ch Camensac, Belgrave, och La Tour Carnet, och även ganska nära gränsen till St Julien med en stor andel Cabernet (60-80% beroende på årgång). Borde passa oss som handsken! Tyvärr finns dessa viner sällan att köpa på SB (även om Tryffelsvinen tagit in ett par årgångar Camensac och 2005 La Tour Carnet fanns att köpa några minuter den 15 oktober...)

Vinet är mörkt rött och doften efter 30 min i karaff är helt sluten. Smaken är dock bra redan från början med fin frukt, hygglig komplexitet och balans. Det är dock inte så bra att man misstar sig för en bra St Julien, därtill saknas den tydliga cedern, svartvinbär och längden. Doften kommer så småningom igång och efter ett par timmar är vinet mycket gott till mat, ost (Gruyere) och även att kontemplera över. Dag 3 är vinet från Haut-Medoc gott och rätt utvecklat, men man märker även en viss nedgång i frukt och oxidation, som ofta när man sparar en halvmogen Bordeaux ett dygn.

Dag 3 öppnar vi även 2003 Ch de Reignac, Bordeaux Supérieur. Vinet är andravinet till modernisterna Yves och Stephanie Vatelots Reignac, och görs på 70% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon och 5% Cabernet Franc. Inköpt på SB för ett par år sedan. Vi har provat Reignac för ett par år sedan och upplevde att det var en god, modern Bordeaux. Kvällens vin har en transparent röd färg, en fruktig (jordgubbar och annan röd frukt) doft med lite kaffe från faten och en mjuk, snäll, god medellång smak med viss Bordeaux-karaktär. Inte dumt alls, men heller inte så väldans minnesvärt.

Sammanfattning är (som vi sagt förr) – det är inte lätt att hitta bra ”mid-price” Bordeaux, i synnerhet inte på Systemet. Av vinerna denna helg så framstår 2000 Caronne Ste Gemme som bäst, men några skulle säkert föredra 2003 Ch de Reignac som är lättsammare och charmigare. Om man jämför med fjällvinerna för en dryg vecka sedan, sedan så tycker vi att 2004 Ch Haut-Plentey känns som ett bra köp.

För en referens se:
http://frankofilen.blogspot.com/2007/10/2004-chteau-de-reignac.html

3 kommentarer:

Anonym sa...

(A): Drack Pont Saint-Martin när det släpptes. Ett väldigt kärvt och knutet vin som iofs mjuknade en del efter tre timmar i karaffen. Håller med om att det är ett "ok" vin som behöver tid. Kommer säkert bli bra med lagring. Gissar tre till sex år.

I jämförelse med 04 Haut-Plenty så tycker att HP är det bättre vinet.

Finare Vinare sa...

Vi har också testat Pont Saint-Martin men fick ingen feeling och skrev därför inget. Korrekt och "ok" som ni skriver, men också rätt anonymt och fortfarande knutet förstås. Jord och kaffe var de mest dominanta dragen. Instämmer med (A) om lagringsprognosen.

(A), finns det något särskilt skäl till att du jämför med 04 Haut-Plantey? Håller för övrigt med om att det är ett mycket roligare vin med sin öppna, rödavinbärstonade doft och sina goda syror.

Finare Vinare sa...

Sorry, glöm dumma frågan! Det var ju bara att läsa innantill. Tur att vi la undan lite 2004 H-P i alla fall...