söndag 14 december 2008

2003 Chateau Paloumey, Haut-Medoc

Det har kommit flera oberoende rapporter om att årgång 2003 i Bordeaux är drickbar tidigt, och kanske inte ens skall lagras så länge som många initialt trodde. Vi korkar därför upp en (potentiell) äkta bruksbordeaux 2003 Ch Paloumey, Haut-Medoc (inköpt för 11 EUR i Frankrike) och karafferar. 65% Cabernet Sauvignon och 35% Merlot enligt baksidesetiketten. Färgen är mörkröd med lite toner av blått och lila. Doften domineras initialt av mörk frukt med en hel del svarta vinbär, smaken är inte helt i balans till att börja med, men det går fint till mat både dag 1 och 2. Efter en dryg timme i karaff och glas börjar bitarna falla på plats, doften är nu mer harmonisk med lite rostat kaffe och en aning smörkola, och smaken har en rätt bra balans mellan frukten, syran och rätt så finkorniga tanniner. Eftersmaken är hyggligt lång och lite söt frukt. Vinet går fint att dricka nu, men en tid till på rygg hade nog inte skadat. Hursomhelst gott idag också, och en alldeles utmärkt bruksbordeaux (som vi saknar på SB...)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som en bra "bruks Brx" Jag har själv druckit en del Brx 2003 från 2 cru till 5 cru. Tyvärr är väl årgången mycket speciell. Alla slott klarade inte av detta och vinerna blev i mitt tycke lite "kokta". Finare ord för syltigt.

Vintresserad sa...

Vi upplevde inte att Ch Paloumey 2003 var varken syltigt eller "kokt", men har hört liknande rapporter. Vi har dock bara provat enstaka andra 2003 Bdx, och tycker nog att det är lite svårt att generalisera. Men visst är det en knepig årgång som avgjort krävde en del av både vinbonden och vinmakaren.