fredag 19 december 2008

1999 Ch Giscours, Margaux

Vi fortsätter med vintertemat "hyfsat mogen Bordeaux" och öpnnar en 1999 Ch Giscours, Margux. Slottet är relativt stort (ca 80ha) och har haft tydliga upp- och ned-perioder kvalitetsmässigt de senaste 30-40 åren. Vi har tyvärr inte provat några gamla Giscours, men det lär vara så att 70-talet var bra medan 80- och början på 90-talet var mycket ojämna. Kvällens 1999 köptes på SB för en rimlig peng (ca 250 SEK) någon gång 2002-2004. Detta är första flaskan på länge. Vi drar korken men karafferar inte. Första intrycket i glaset är bra, med en medelstor mogen doft. Andra intrycket efter en stund i glaset och lite luftande snurrande är bättre med en fin komplex doft med bla tobak, mörk frukt och mognadstoner av (goda) multna löv. Smaken är ännu bättre, slank och mycket fin komplexitet, vi hittar allt från mörk frukt, via röda vinbär, kaffe, kokos, mycket god piptobak, lite Margaux-viol-parfym till de mognande, lätta starkvinstonerna. Jättegott! Frågan är då om detta är bättre än förra helgens 1995 Phelan-Segur? Ja, det tycker vi nog. Phelan-Segur är ett enklare vin, men från ett bättre år. Giscours är ett bättre vin från ett enklare år och det märks i lättheten i anslaget hos Giscours, men det gör inget alls för den härliga komplexiteten när man hittar nya smaker i varje klunk är så givande. Vi har någon flaska kvar, och den kanske dricks efter nyår, eller om ett år eller två, det går säkert utmärkt vilket som.

5 kommentarer:

Niklas J sa...

1999 är ruskigt underskattat! Många välbalanserade viner. Min uppfattning är att de mognat snabbt dock och frågan är om du inte gör rätt i att dricka upp inom ett par år

Vintresserad sa...

Vi har druckit en hel del 1999 de senaste åren och de allra flesta är helt utmärkta! Mycket bättre än årgångens svaga rykte. Men precis som du säger är de flesta inte "built for the long haul", utan känns som att 2006-2011 är lämpligt drickfönster.

Niklas J sa...

God jul på dig Vintresserad! Fortsätt i samma bloggaranda 2009!

konjären sa...

Kul läsning! Jag har en ensam Giscours -99 som jag hittade för några år sedan kvarglömd på en hylla där det i övrigt var årgång -00. Dessvärre fick jag betala samma pris som för den senare årgången ("de har ju samma artikelnummer!" = SB:s logik). Sitter på en minivertikal med Giscours -99 -- -04 som väntar på provning framöver - låter som om det kanske börjar bli dags!

Vintresserad sa...

K: Den Giscours-vertikalen låter mycket intressant. Vi har provat 1999 och 2002, både s.k svaga årgångar men Giscours har varit mycket gott och slottet har ju en positiv trend. För vinerna 2000-2004 tror jag knappast det är ngn brådska, de kan säkert lagras ett flertal år till, men 1999 är nog som bäst innan 2011-2012.