fredag 19 september 2008

Vasse Felix Heytesbury 2003

Omkring lunchen, som intas i Täby Centrum efter en shoppingtur på jakt efter diverse höstkläder till barnen, piper det till i telefonen: "You've got wine". Efter att ha avlämnat familjen hemma vänds kosan mot Mörby C och där hämtas bla några flaskor Vasse Felix Heytesbury 2003 upp. Vinerna beställdes för drygt två veckor sedan... ibland är inte SBs logistik så logisk. Vi drack vinet på restaurant i somras och var mycket positiva. Nu har SB sänkt priset från 395 till 310, fortfarande ganska många SEK för en flaska jäst druvjuice :-). Vinet kommer från Margaret River i Västra Australien och är firmans ”prestige-cuvee” och består av Cabernet Sauvignon, Malbec och Shiraz.

Efter en stunds vila (i förrådet) så öppnar vi flaskan en dryg timme innan vi skall äta, och det hamnar i karaffen ca 30 min innan maten står på bordet. Färgen är djupt röd med inslag av purpur, doften är stor från början med svarta vinbär, rostat kaffe, björnbär och fina (dyra) rostade fat. Smaken är likadan! Stor, öppen, lång smak med finfin svartvinbärsfrukt (aningen söt, men inte alls syltig) och mycket bra längd. Elegant. Tanninerna är verkligen ”fine grained”. I eftersmaken är inslaget av kaffe mycket tydligt. Inte alls svårt att förstå sig på, det är ett jättegott vin helt enkelt! Saknas då ingenting? Kanske kunde vara en aning komplexare, och den tydliga svartvinbärsfrukten passar inte alla, men som sagt, mycket gott!

6 kommentarer:

Winepunker sa...

Gillar du Vasse F. Heytesbury men tycker den inte är komplex nog, prova Cullen Diana Madeleine, en av de bästa cab-blends som görs i Margaret. Den har både stramhet och komplexitet, all potential att utvecklas i ett tiotal år också.

Vintresserad sa...

Winepunker: Tack för tips! Har hört talas om just Cullens Diana Madeleine i olika sammanhang så den vore kul att prova. Verkar inte finnas på SB i dagsläget. Har du ngn "inside" på om/när/hur man får tag på den, och isådana fall hur mycket den kan tänkas kosta?

Winepunker sa...

Jupp, i smygsläppet mitten av november kommer 84 flaskor 2006 för 389:-, har ej provat årgången dock, men den borde vara bra.

Vintresserad sa...

Tack, ska hålla utkik efter den. 84 flaskor är ju inte så många... får se om man lyckas få tag på en/ett par. 389 SEK är ju inte alldeles gratis, så man får hoppas det är bra. Har du ngn känsla om det är "rätt" prisnivå för vinet?

Winepunker sa...

Det är nog ganska ärligt pris, inte skitbra men heller knappast värst. Andrew Chapman tar €36 för den, och det är nog rätt billigt (ligger normalt runt €50 nere i OZ, den har blivit lite väl poppis på senare år).

Vintresserad sa...

OK, tack för kompletterande info. Det blir nog en flaska eller två om jag får tag på några.