söndag 28 september 2008

Chateau Picque-Caillou 2000

Det är snart den 15 oktober och årets släpp av Bordeaux-viner på SB. Det är en ganska märklig process (särskilt ur ett internationellt perspektiv), och kanske kommer det en egen post om detta vad det lider. Det har diskuterats en del på vinklubben.se forum, och här finns en läsvärd bloggpost & kommentarer (som bla handlar om Bordeaux-släppet):

http://mmm-vin.blogspot.com/2008/09/allt-om-vin.html

Vi öppnar därför Chateau Picque-Caillou 2000 för att se om 2005an är värd att köa för, då priset på 2005 är förhållandevis sympatiskt, 141 SEK för en helbutelj. Vi betalade 170-200 SEK på SB för 2000 för ett par år sedan. Slottet verkar ha gamla anor, och ligger ganska nära Haut-Brion. Druvmixen är ganska normal i Pessac-Leognan med ca. 45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot och 10% Cabernet Franc. Vinet får först ca 30 min i karaffen. Vinet har en ganska klar, röd färg. Doften ur flaskan är först ganska mogen, men sedan lite sluten, och som bäst efter ca. 1,5 tim i karaff/glas. Då får vi en medelstor, ganska komplex doft m röda vinbär, jordighet, och kaffe. Smaken är också medelstor, slank, lite syrlig smak med röda vinbär, röd paprika, lite jordighet och kaffe. Ganska bra längd. Hyfsat balanserat (syran dominerar lite grand över frukten och tanninerna). Inget vin som välter världen, men gott och bra matvin. Till ursprungsfrågan – är det värt att köa den 15 okt för? Åenasidan så är priset klart rimligt och vinet sannolikt lite bättre än 2000, åandrasidan finns det många viner i SBs utbud, och andra viner i egna förrådet kvar att prova, så Chateau Picque-Caillou är inget självklart köp den 15 oktober.

För mer info, se tex:
http://www.chateaux.info/picque-caillou/

F&V provade samma vin för ganska länge sedan:

http://vinare.blogspot.com/2006/11/2000-chateau-picque-caillou.html

Se även i kommentaren ang Dag2!

2 kommentarer:

Niklas J sa...

Jag gillade verkligen 2000 från slottet när jag provade den senast, drygt ett år sedan. 2003 som testades för kort tid sedan var inte särskilt munter och jag var ganska besviken - kommer dock göra ett försök på 2005:an för innerst inne är det ett väldigt bra Pessac-vin för pengarna!

Vintresserad sa...

Dag2 var vinet mjukare, och med en aning trevlig lakritston, inte dumt alls! Kanske var det en aning "tunneleffekt" dag1 (fast det vore en mkt sen tunnel). Håller med om att det är ett prisvärt Pessac-vin. Stephen Brook hävdar även att vinet blivit allt bättre under 2000-talet, så det kanske blir en eller annan 2005a iallafall (om man får ngn i lotteriet).