fredag 1 februari 2008

Ch Hourtin-Ducasse 2000

Vi gillar mogen Bordeaux. Det kräver oftast en kombination av ganska tjock plånbok, bra lagringsförhållanden och tålamod. Ikväll tänkte vi se om det går att fuska på samtliga kriterier! Hourtin-Ducasse är en av SB standard-Bordeauxer som brukar vara "bruksig", men ofta inte mer. Bra årgångar klarar oftast lite längre lagring och kan ibland växa ett par snäpp. Färgen på kvällens vin är finfin - ganske djupt röd, med ett stänk av tegel. Doften är utmärkt, ganska elegant med en bra balans mellan röd frukt (röda plommon snarare än körsbär), lite blandade vinbär, ett litet stall, en hel del örtkryddor och kanske liten starkvin / mognadston. Smaken är ännu bättre - lång, god, balanserad. Syran är intakt, frukten är långt ifrån död, tanninerna avrundade. Komponenterna i doften går igen i smaken, särskilt vinbären och plommonen. Längden är verkligen bra för ett vin som kostade ca 100 SEK, säkert 20-30 sekunder... eller mer. Smaken är faktiskt lite mer lik en Pomerol än Medoc (eller iallafall åt det hållet...). Jag kommer att köpa årgång 2005 när den väl lanseras. En jmf med La Tour de By 2004 - så är nog LTDB ett bättre vin, men där finns bara 2004an att tillgå. Maten då kanske ngn undrar - mkt enkelt; ett par skivor rostbiffstek, papardelle, rödvinssås, god parmesan. Ngn kanske tycker att en italienare borde passat bättre, men vi gillar ju mogen Bordeaux och när man kan fuska på detta vis för 100 SEK så är iallafall vårt val enkelt!

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

Låter gott. Jag har aldrig provat Hourtin-Ducasse, men tror nollfemmorna finns ute sedan en tid om jag inte missminner mig. Passa på.

finare & vinare sa...

Att köpa billig bordeaux och spara några år är klart underskattat! Åven nollfyran var ju fullt drickbar, om än lite tunn. Vi ska definitivt smaka nollfemman snart.

HolgerH sa...

Vårt vin var också gott och hade klarat lagringen väl. Vi drack en Ch La Croix d'Armens, Saint-Emilion Grand Cru 1998. Köpt i Danmark för 4 år sedan. Trevlig helg!