söndag 12 oktober 2014

1964 St Emilion

Jag har lärt känna många väldigt trevliga och generösa människor i vinvärlden. En av dem är Barolista (eller Joakim som han egentligen heter). Joakim har haft vin&mat som en passion under många år, och dessutom samlat kunskap om äldre viner som inte är lätta att få tag på. I slutet av sommaren fick jag en fråga om jag ville vara med på denna 1964 St Emilion middag. Svaret var självklart "ja tack, det vill jag väldigt gärna"!
 
Vi inleder med lite anklever och 1964 Blason de France från Perrier Jouet. Vinet är vid liv, gott och spännande och den sannolikt äldsta champagne jag provat
 
Sedan första flighten (alla viner är altså 1964 St Emilion Grand Cru Classe) som serveras med en kalvbrässterrin:
 
Cadet-Piola
Mycket klassisk fullt mogen bdx-typisk doft, men aningen torr och lite bitter (jod, salmiak, sherry) eftersmak. Gott ändå (87)
 
La Dominique
Mogen och komplex, doft och smak hänger fint ihop, utvecklas bra i glaset (kaffe, lite stål). Gott (89)!
 
Grand Mayne
Lite brunare i kanten och inledningsvis en något trött doft, men smaken är bra från start. Utvecklas starkt i glaset och är mot slutet flightens bästa vin med härligt mogen och söt frukt (lakrits och toffee), håller ihop mycket fint (92)!
 
Till den andra flighten serverar Joakim en ljuvlig kantarell-risotto med hyvlad parmesan. I glasen får vi:
 
l'Arrosse
Ahh, väldigt gott redan från början! Betydligt mer djup och tryck i frukten. Komplex och ändå perfekt balans. Flirtig och charmig. Helt enkelt jättegott och väldigt svårspottat (94)!
 
Pavie-Decesse
Annorlunda än l'Arrosse, men i princip lika bra. Intakt frukt, väldigt gott och också mycket svårt att spotta (94)!
 
Troplong-Mondot
Klart lättare en de två andra vinerna i flighten, tydlig blomvatten-karaktär. Gott (89)! 
 
Den tredje flighten består av två viner och några små, väldigt goda korvar som tilltugg:
 
Ausone
En väldigt komplex upplevelse. Vi hittar allt från blåbär, mogna plommon, rökt korv till julkryddor! Det är nog kvällens mest komplexa vin, och ett av de godaste. En upplevelse att minnas (95)!
 
Cheval Blanc
Inleder lite blygt, men utvecklas hela kvällen i glaset. Perfekt balans, skön frukt, härlig lakrits och god kola. Kryddbod. Kvällens vin för de flesta (96) wow!
 
Vi får reflektera lite runt bordet kring viner och vinupplevelser medan Joakim förbereder sista rödvinsflighten som ackompanjeras av en underbar smördegsinbakad lammfile med tryfferade morötter:
 
Beauséjour (Duffau-Lagarrosse)
Vinet visar upp den stora variation man ändå kan få med ett så pass specfikt tema - här får vi typisk mogen röd St Emilion, denna gång med lite sköna rotsaker i smak och doft. Utvecklas fint i glaset, gott och matvänligt (91).
 
Belair
Denna är köttig, maffig och ganska rökig. Blint hade jag aldrig landat i St Emilion (vi spekulerar lite i om vinet möjligen är förstärkt med vin från Norra Rhone). Häftigt och kul att prova, men inte riktigt mitt vin denna härliga kväll.
 
Figeac
Inleder diskret och öppnar sedan upp med lite svamp och te. Mer tryck och härlig munkänsla, väldigt gott tycker jag (men alla håller inte med) - toppen till maten (92-93)!
 
Pavie
Här är vi mer överens om att detta är flightens godaste vin! Nästan burgundiskt elegant och samtidigt väldigt St Emilion! Ett vin jag önskar att få dricka igen (94-95)!
 
Vi är nu verkligt mätta och belåtna, när Joakim kommer med två karaffer med mörkt bärnstensfärgat innehåll - Bual 1964 från Blandys resp. Justino Henriques. Båda är häftiga, utvecklade och väldigt goda. Jag upplever att Blandys har högre syra och något mer "tryck", de mer erfarna Madeira-rävarna runt bordet instämmer och tycker den är "knappt mogen" :-)
 
Ett stort och varmt tack till Joakim för denna magnifika 1964 St Emilion-middag!
 

3 kommentarer:

Joakim sa...

Trevligt att du var med igår! Trevliga noteringar, och ja Cheval Blanc var bäst! :-)

/Joakim

Gunnar sa...

Grön av avund !!
Låter som en trevlig kväll för både erfarenhets och mys kontot

Krister sa...

wow!