söndag 27 oktober 2013

Bordeaux vs. Världen

En innehållsrik vinvecka som inleddes med en klassisk Bordeaux mot resten av världen BYO, lätt uppstyrt av bdx-mannen.


Första flighten skulle innehålla tre bdx-viner och tre icke-bdx, ca år 2002 och framåt. Det visade sig vara sju viner... vilket faktiskt gjorde det hela intressantare - då kunde man inte med uteslutningsmetoden gissa vilka som var kvar mot slutet. Alla vinerna var bra - och för det mesta gick det bra att gissa "rätt" - men modern St Emilion (tex Clos Oratoraire och Tertre Roteboeuf) kan man lätt missta för "nya världen". I denna flight dominerade Bordeaux med 2004 Terte Roteboeuf främst.

Den andra flighten blev också sju viner - men en tokkorkad Pichon Lalande gjorde att det blev fyra icke-bdx mot två bdx. Här var 1996 Philip Togni de flestas val, med 1998 Mondavi Reserve som tvåa. 1970 Montrose var häftig, men började falla isär lite och 2000 Beychevelle är ett läckert vin (precis lagom utvecklat idag tycker jag) men ändå bakom Napa-vinerna. 1997 Ridge Monte Bello var OK - men ingen toppflaska. 1997 Meerlust Rubicon stod sig oväntat bra i denna ganska tuffa flight med intakt och tät frukt, grusväg och bara lite rökt bakelit. Många gissningar Pessac på det vinet faktiskt. Tack till Bdx-mannen (Lars) för en verkligt kul kväll!

 

2 kommentarer:

Morten Sletten sa...

Høres ut som som en flott helg. Var ikke Montroses bra?

Vintresserad sa...

Morten: 1970 Montrose var "ganska" bra - men jag upplevde två brister:
* vinet "börjar gå isär" - det är inte lika fint sammansatt längre
* frukten har börjat vika ned sig, tanninerna är mogna men syran är intakt. Det gör att vinet inte är i perfekt balans. Men visst var det mycket gott ändå! Ca 89-91 poäng om man vill använda den skalan! MVH - Peter