fredag 16 augusti 2013

À point


 
Ibland blir ett hastigt beslut ett lyckokast. Fredag kväll, fylld lövbiff med kantarellsås, klockan har passerat 18 och det behövs ett verkligt snabbt tillslag i förrådet. Valet faller på 2000 Ch Clement-Pichon, Haut-Medoc som ägs av "magnaten" Clement Fayat.
 
Vi får ett mörkrött elixir i kuporna som bara passar så otroligt bra till maten, och som känns precis på sin topp, à point , idag. Härlig doft med frukt och en massa sköna sekundäraromer (undervegetation, svamp, lite läder, lite soja). Smaken är ännu bättre med precis balans mellan frukt och andra aromer, här finns en gnutta starkvinston och soja som antyder att man nog inte bör lagra så mycket längre, men det funkar himmelskt till maten (särskilt kantarellerna!) Syran är ganska intakt, tanninerna ihopsmälta, längden är oklanderlig. Helt enkelt en sådan helhet som man hoppas på när man lagrar en flaska jäst druvjuice. Om du har flaskor kvar, så bara måste du dra en kork den närmsta veckan!
 

Inga kommentarer: