söndag 6 januari 2013

2006 Cerrati

Helgförkylningen börjar ge med sig, och suget efter Nebbiolo infinner sig. Vi drar därför korken ur en 2006 Cascina Cucco "Cerrati" från Serralunga för att stilla behovet. Det funkar utmärkt! Färgen är klassiskt transparent granatröd med mörkbruna stick. Doften är härlig med nypon, rosor och lite balsamico och ädelträ. Smaken är kalasgod med finlemmade tanniner och läskande Nebba-frukt och syra. Sitter som en italiensk sportkeps till helstekt kotlett med italienska tillbehör och sås, "eccellente!"

Häromkvällen blev det en bruks-bdx-shoot-out mellan 2006 Cambon Pelouse och 2008an av gamla bloggfavoriten Tour de By. 2006 Cambon är elegant och snygg med klara Margaux-drag (vinbär, violer), i snällare och mer tillgänglig stil, bordets favorit. 2008 Tour de By är betydligt bättre än 2007an med bra drag i frukten, ganska mycket fat, och en del blod&järn (viss likhet med bloggosfär-darlingen 2004), men ett lite ruffigare och inte lika balanserat intryck idag. Kan nog bli rätt kul med två-tre år på rygg för alla som gillar sin Medoc personlig och lite rustik.

3 kommentarer:

Red Scream sa...

Avis! Själv upplever jag "förkylning 3.0" för tillfället, vilket har gjort att nyårsskumpan fortfarande väntar på att bli poppad. Fast lite god Nebbiolo hade inte varit helt fel. Ha det gott! /Ulf

Svenssonsmakaren sa...

Roligt med två gamla kändisar, tror du Cerratin håller ett tag till eller är det läge att dricka upp?

Känns dessutom som ett återbesök med Tour de By står på schemat. Undrar hur den ter sig i 2009 års skrud. Borde inte vara något problem med frukt i alla fall, aja 2008 medan man väntar.

Vintresserad sa...

@Ulf: krya på dig och se till att poppa nyårsskumpan till helgen eller så!

@David: 2006 Cerrati håller utan tvekan ett antal år till. Vi drack 2003 i våras/somras; 2003 är nog läge att börja avverka buteljerna, men 2004 och 2006 lär hålla ett bra tag till, även om de är mkt goda redan idag. 2009 Tour de By lär bli finfin - har läst gott om den i UK (men inte sett den på SB än). Vore kul att läsa om du provar 2008an - den är inte dum alls, mår nog bra av en rejäl sväng i karaffen.

Bästa vinhälsningar - Vintresserad (Peter)