söndag 10 juni 2012

Bdx 2009

Det har skrivits många spaltmetrar om årgång 2009 i Bordeaux. Rekordmånga 100p från ni-vet-vem. Nu finns (de allra flesta) vinerna i flaska, somligt är slutsålt redan för två år sedan, annat kommer att finnas till salu i olika former. Frågan är då hur det smakar? Vi hämtade hem ett antal lådor 2009 från dansk handlare i veckan som gick och är förstås nyfikna om bara den. Nästan allt var av den "bruks-karaktär" som vi saknar på monopolet (dvs viner i prisklass 90 - 200 SEK, ofta Cru Bourgeois). Vi börjar med två Merlot-dominerade viner från södra delarna av Haut-Medoc:

d'Agassac
50% Merlot, 47% Cab Sauv. 13% alkohol
Färgen är tät och mörkt röd-blå som drar en aning åt lila. Doften är medelstor och klart primärfruktig. Smaken är fyllig och primärfruktig, men på ett väldigt bra sätt! En Bordeaux i denna kvalitetsnivå brukar vara betydligt slankare och oginare vid så här pass unga år. Detta smakar för all del lite "mid-Atlantic" men som sagt väldigt bra! Kommer att vara lätt att göra slut på den halvlådan. Synnerligen väl värt sina ca 175 SEK.

Cambon Pelouse
54% Merlot, 42% Cab Sauv och 14% alkohol
Stora likheter med föregående kvälls vin; tät mörk färg och primärfruktig. Något mer komplexitet i dagsläget, och frukten drar mer åt körsbär medan d'Agassac är mer klassisk cassis. Den högre alkoholen märks egentligen inte. Nivån sjunker snabbt även denna kväll Båda vinerna känns som klockrena köp för alla oss som gillar bruks-bdx från vänstra stranden, med lite modern, cali-influerad stil. Ser fram emot att prova fler 2009or!

Till söndagsmiddag fick även en "Tenuta San Guido Difese 2009" sätta korken till; det är Sassicaias tredjevin som ofta jämförs med Le Volte (Ornellaias motsvarighet). De yngsta rankorna i de enklaste växtplatserna på egendomarna. Första gången vi provar Difese och jag upplever att den är rätt bra, lite mer italienska surkörsbär och tomatpure (jmf med Cambon Pelouse), inte riktigt lika renfruktig och tät, men god likväl och utvecklas fint i glaset. Blir också roligt att prova igen!

1 kommentar:

Gôut sa...

Håller med om att d'Agassac var lätt värt pengarna. Vi provade vår första i vintras och gillade.