lördag 26 maj 2012

Vitt, gös och havskräfta

Vinprovarkväll med A:s studiekamrater och vi inspireras av en kväll för länge sedan på Wreta Gestgifveri där vi åt en superb gös med sås på kräftor och dill; och drack en excellent Chardonnay från Rochioli uppe i Sonoma Valley. Jag har letat efter vinet sedan dess, och fann det för ett knappt år sedan hos KKWine i Charlottenlund i Danmark. Vi bestämmer oss för att prova fyra olika vita till maten:

NV Camille Saves, Cuvée Prestige
En snygg och elegant skumpa med härligt små bubblor och utmärkt balans. Kanske något bättre som aperitif än till maten, men ändå synnerligen god. Jag brukar hålla Millesime 2002 som deras bästa vin, men vete 17 om inte denna flaska levererar på samma nivå.

2008 Rochioli Estate Chardonnay
Stor och arketypisk Cali-chardonnay med mycket frukt: solmogna gula äpplen och plommon blandat med lite ananas. Ekvaniljen är kanske lite väl framträdande, men annars håller bygget ihop fint. Visst finns där lite ekbeska också - men inte så farligt, och det finns både struktur och syra som balanserar. Häftigt vin - även om vi kanske inte är lika imponerade idag som den där kvällen på Wreta för dryga 10 år sedan. Bör serveras till mat och hållas mellan 9 och 14 grader, över det så börjar eken ta överhanden.

2007 Hirsch Heiligenstein Riesling
2004 av detta vin har varit en favorit,  men nu var det ett tag sedan vi drack detta vin (prislappen har gått upp en del). Man har även gått över till biodynamik i vingården. Skillnaderna är inte gigantiska, men vi upplever att 2007 är slankare och mer syradriven än 2004. Vinet är snyggt och med tydliga toner av grape både i doft och smak. Kanske allra godast till maten ikväll.

Det sista vinet är en slurk av matlagningsvinet: 2011 Brumont Gros Manseng-Sauvignon. Doften är klockren Sauvignon med krusbär och fläder. Smaken är bra, frisk och syradriven. Skillnaden mot de första tre vinerna är dels att det slutar mycket fortare och lite abrupt; dels att det de andra tre vinerna är betydligt elegantare.

Inga kommentarer: