söndag 22 april 2012

"21" eller "Intensiv"

Den gångna veckan har varit intensiv. Start med Champagnedagen, sedan en provning hemma hos G&C med blint, rött tema. Åtta personer runt bordet och 8 glas. Första intrycken är att alla viner är från Frankrike, goda matviner, ett par av vinerna har ganska låga tanniner, rödfruktiga, örtiga och aning eldiga. Borde inte vara så svårt att hamna rätt i analysen då? Jodå, det gissas en hel del fel. Till vårt försvar får man väl säga att temat var dubbelt - båda Norra och Södra Rhone - och det förvirrar en del. Mitt andra försvar var att det inte var några Ch9 2007 med - och huvuddelen av de Ch9 jag druckit de senaste två åren har varit just nollsjuor med sin närmast patenterade kirschiga, hallonpastilliga Grenachefrukt. Väldigt trevlig och kul var det iallafall! 2009 Mas de Boislauzon Cuvée du Quet var extra kul att prova, den utvecklades (förstås) hela tiden under kvällen. Det är ett litet vulkanutbrott av "darkness":  mörkbärig Grenache, viol, garrigue och lakrits och en rätt tydlig eldighet. Inte helt i balans ännu, men häftigt!

På fredagen var det Diner Vinicole med Munskänkarna på Villa Källhagen tillsammans med goda vänner. Michel J har (som vanligt) ordnat fina matchningar mellan mat och vin, och särskilt lammläggen med supereleganta 2007 La Chapelle de la Mission Haut-Brion stod ut lite extra. 2007 är ju en årgång (likt 87 och 97) som (oftast) går att dricka tidigt.

Den intensiva veckan fortsätter med mat och dryck genom ett knytkalas-arrangemang med matkunniga grannarna EL och A. Här landade alla vinerna riktigt bra:
2004 Gaston Chiquet, Dizy
Fin, ganska ljusgul färg. Verkligt fräsch och elegant doft av med äpplen och blommor, en lagom rik, lång och mineralfylld smak. DG i september 2011, smakar sannolikt ännu bättre om något år eller två.

Kräftsoppa och 2006 Chassagne-Montrachet Champgains, 1er Cru (F&L Pillot)
Kanske veckans allra bästa matchning - EL&As soppa var sublim, och den rika, precis lagom ekade (i detta sammanhang) vita bourgognen var helt enkel ljuvlig till.

Rostas med potatis-och jordärtskocksgratäng fick sällskap av två olika viner:
1999 Ch Giscours, Margaux
Giscours är ett känt Margaux-slott som lyft kvaliteten de senaste 15 åren. Detta var (tyvärr) sista flaskan - eftersom den var alldeles, alldeles utmärkt! Så här ska ett väl utvecklat Medoc-vin smaka! Som vanligt så är mångfalden av dofter och smaker i fin harmoni (komplexiteten) det som utmärker riktigt bra viner. Veckans vinupplevelse!

I glaset bredvid finns 2005 Marcien, Robert Sinskey i Napa / Carneros. Vi har provat vid ett par tillfällen, men inte tidigare på hemmaplan i lugn och ro. Vi upplever att det är ett ganska Napa-typiskt vin med stor, tät och lite söt frukt, och en del fat. Syra och tanniner i balans (men inte så mycket mineral). Det finns även en del början till utvecklade toner (piptobak) - men i jämförelse med 99 Giscours så känns det lite endimensionellt. Gott ändå!

Lite ostar, en mogen Morbier funkar (som väntat) fint med Giscours.

Till sist en maffig chokladstinn kaka med valnöt och hallon. Här är vi väldigt mätta och nöjda, men ett litet glas 1997 Colheita från Burmester slinker ändå ned.

Sammanlagt 21 viner (utöver champagnerna) som både provats, spottats och druckits med stort nöje under denna intensiva vinvecka!

Tankar om förra flaskan 1999 Giscours:
http://vintresserad.blogspot.se/2008/12/1999-ch-giscours-margaux.html

1 kommentar:

Rara droppar sa...

Kan bara hålla med. Den vinvecka det bjöds på i Stockholm, både privat och offentligt tärde hårt på tandemaljen.

//P