torsdag 1 september 2011

Bordeaux 2010

Så var det dags för den stora mönstringen av Bordeaux årgång 2010. Ungefär samma upplägg och medverkande slott som förr om åren, men ny arrangör (WineFinder istf. Tryffelsvinet) och ny lokal (Berns istf. Nordiska Museet). För en Bordeaux-nörd är detta givetvis ett arrangemang att rista in i kalendern med sten, så undertecknad var där så tidigt det bara gick. I början lugnt, men efterhand ganska så trångt mellan borden. Är då årgång 2010 så bra som alla skriverier efter primörprovningarna i april? Det förenklade svaret är "Ja, 2010 har liknande tät och mogen frukt, och nästan samma opulens som 2009, och lite bättre struktur." Särskilt verkar detta gälla slotten på vänstra stranden. Högra stranden övertygar inte lika mycket, även om flertalet viner här också var bra.

Favoriterna från 2010:
  • Montrose - går från klarhet till klarhet, dock så tycker jag att 2010 är alltför dyr
  • Pontet-Canet- svartbläckig ärke-Pauillac, koncentration och balans. Enorm längd. Amazing på utrikiska.
  • Grand-Puy-Lacoste - silkig munkänsla, ändå verklig fruktkoncentration och längd.
  • Leoville-Poyferre - alltid bra, kanske ändå en noslängd efter Montrose (Montrose är dock flera noslängder dyrare)
  • Domaine Chevalier Blanc - bästa torra vita (som vanligt) med en tropisk Sauvignon-frukt, balans och längd som få.
Viner från 2010 som är värda att handla är en helt annan fråga. Här är det förstås upp till var och ens plånbok, men Grand-Puy-Lacoste är verkligt bra och kostade många, men inte orimligt många, sekiner i våras (hittar inget aktuellt pris just nu). Haut-Bages-Liberal och Ferriere är två "underdogs" som presterar bra 2010. Branaire-Ducru var också mycket bra, och kostar bara en dryg tredjedel av Monrose. Camensac har lyft sig med nya ägare och är snyggare och renare from 2005. Cantemerle var förvånande bra. Le Clemence (Pomerol) och Destieux (St Emilion) är två egendomar som båda ägs och drivs av fam Dauriac med mycket lyckat resultat.

I mina anteckningar hittar jag kommentaren "proffsjobb" om framförallt tre viner: Smith-Haut-Lafite, Lascombes och Haut-Bailly. Alla är utmärkt bra viner med närmast perfekt vinifikation och ekhantering, men höga prislappar och inte lika tydlig ursprungskänsla och identitet. Eller så är jag bara gnällig om prislapparna...

Slotten hade med sig referensviner från tidigare årgångar (som ibland även fanns att beställa), det är väldigt givande att prova samma slott från olika årgångar. Om man vill generalisera (vilket åenasidan är praktiskt, åandrasidan lite dumdristigt förenklande) så är mitt intryck:
2008 - en blandad årgång med en del hyggliga viner i vardande, fast de bleknar lite bredvid 2010
2007 - de flesta viner är (faktiskt) färdiga att dricka, helt ok mat&restaurantviner, men på egen hand blir flertalet lite lättviktiga (Leoville-Poyferre, Grand-Puy-Lacoste, Haut-Bailly undantagna)
2006 - flera viner som är ganska drickfärdiga och helt OK Bordeaux utan att glänsa på något sätt
2005 - något enstaka vin med - årgången är det dock inget fel på!
2004 - flera bra och drickfärdiga viner. Prova gärna om du har i förråden.
2002 - en lätt och ibland lite grön årgång, drick snart (med undantag - Troplong Mondot var utmärkt)
2001 - bara ett vin - Petit Village (Pomerol) utmärkt utvecklat med fina sekundäraromer. 2001 är ofta bra på högra stranden.

Till sist - två av tungviktarna hade med sig bra, utvecklade årgångar. Frågan är då om 2000 Pontet-Canet eller 1998 Montrose var allra bäst idag? Min röst faller nog ändå på 1998 Montrose, underbart utvecklad vänstra stranden Bdx med alla delar på rätt plats. Även 2004 Pichon Baron, 2001 Petit Village och 2004 Le Clemence var klart med i denna match.

Dags att rista nästa års kalender med stenen... så kul är det!

PS. Här finns fler intryck från motsvarande provning i Köpenhamn: http://piu-rosso.blogspot.com/2011/09/bordeaux-primeur-2010-brsen.html
DS

5 kommentarer:

Gôut sa...

1998 Montrose utvecklad? Det var goda nyheter. Jag har inte rört mina ännu, med tanke på hur långsam Montrose brukar vara ur startblocken. Får nog bli lammkotletter i helgen...

Vintresserad sa...

Håller med om att Montrose oftast är långsam ur blocken. 1998an har dock haft 13 år på sig, och 98 är ju inget stort år - så jag tycker absolut det är dags att prova. Sedan så upplevs den kanske ännu mer utvecklad med 2010 i glaset bredvid :-) Skriv gärna en rad om du korkar upp i helgen. MVH - Vintresserad

Piu Rosso sa...

Hej! Interessant læsning - meget kyndige og præcise noter! En formiddabel smagning, uden tvivl. Jeg holder med dig om '98 Montrose - fantastisk efter min mening også. Og ligesom du er inde på, gjorde 04'erne sig generelt rigtig godt.

Prislapper+bdx.. tja hvad skal man sige. Få af vinene er faktisk det værd de koster, hvis jeg skal være ærlig (men det er jo relativt, og hvad vil det sige at være noget 'værd' - stor diskussion. Årsagen er vel først og fremmest at mange af vinene ikke købes for det der er indeni, men udenpå (dvs samlere, investorer, rigmænd) - og så går priserne amok).
Men det gør en smagning som denne så meget desto mere brugbar og fantastisk.
(I budget-afdelingen (alt er relativt:-)) foriøvrigt, var jeg meget imponeret af Ch du Tertre, både 07 og 10.)

Jeg har linket til dine gode noter også.

VH Niels

Ruso sa...

Var inte på provningen. Kände mig lite Bdx2010-trött efter att ha provat hos Tryffelsvinen i våras och redan lagt ut en massa pengar på 10:orna.

Däremot provade jag 3 1998:or i veckan. Pichon Lalande var omedelbar och trevlig. Pape Clement började lite blygt, men överglänste de andra efter en stund. Leoville Barton lossnade det aldrig för och blev provningens "svikare".

Mer tid behövs nog där. Alla viner har legat idealt hos Berry Bros, tills förra året.

Vintresserad sa...

Ruso - 1998 är ju ett bra mellanår - så det låter klart gott. Har inte provat Pape-Clement, men Pichon Lalande brukar ju vara bra (fast lite ojämn de senaste åren?) och Leoville Barton är en gammal favorit här hemma, synd att den inte levererade. MVH - Vintresserad