måndag 14 mars 2011

Speedtasting hos Vingruppen

På väg mellan jobb och barnhämtning får jag till 1,5 timme för sortimentsprovning hos Vingruppen (VinUnic mfl). Det visar sig åenasidan vara riktigt kul, för det finns ett flertal mycket bra viner, åandrasidan är 1,5 tim alldeles för kort tid - så det blir hård prioritering och speedtasting - en intressant ny gren, kanske något för OS?

Sprit och Rose väljer jag bort helt. Något fokus på mousserande och vitt, fokus på rödvin. Vingruppen har en imponerande portfölj av kvalitets-vinfirmor: Gaja, Guigal, Ridge, Roederer för att bara nämna ett litet antal.

Champagne
Clouet Grande Reserve NV
En god, ganska rik klassiker med bredd i munnen snarare än skärpa. Lättgillad och ändå inte för mesig. 15+

Jacquesson Cuvée 734
Nja, lite väl bitter i dagsläget? 15?

Pierre Peters Extra Brut
Bra, stram, elegant BldBl från toppbyn Mesnil, lagras, 15+

Pierre Peters L'Esprit 2006
Lite innehållsrikare och komplexare näsa, 16

Pierre Peters Cuvée Speciale Chetillon 2002
Mer av allt, syra, frukt och bröd. Mycket bra. 16+(17?)

Roederer Brut Premiers NV
Snygg, elegant och balanserad, kalasgod NV. 16++

Vitt
Mulderbosch Chardonnay 2007
Har jag hört gott om, men jag upplever att eken tar överhanden, och syran är för låg. 13?
Kanske är 2008an bättre. Föredrar nog 2008 Dombeya Chardonnay från Kajsa (som också jobbar genom Vingruppen); eller ännu hellre 2009 The Agnes.

FZ Riesling Feinherb, Mosel 2009
Trevlig överraskning, jag brukar ha lite svårt med Mosel men denna hade skön kryddig Riesling-karaktär och balanserad frukt. 14+

Walter Hansel North Slope, Russian River Chardonnay 2006
Riktigt bra Cali-Chard med alla bitarna på plats, snygg och tydlig frukt, balanserad ek och syra. 16+(+?)

Ridge Santa Cruz Chardonnay 2006
Kul att prova parallellt med Walter Hansel. Ridge levererar ett större, yppigare vin med ännu tätare och maffigare frukt. Lite kola och fudge från faten. Mycket gott, men man måste tåla lite fat... inget för quercofober. 17

Breur Berg Schlossberg 2008
Måste ju bara prova, även om vinet är alldeles för ungt. Frukten är riktigt tät och fin, och det kommer nog att bli bra, men prislappen är i högsta laget tycker jag. 16+

Rött
Catena Cabernet Sauvignon 2008
Inte tokigt alls, fin bärfrukt, men lite mkt ek och för lite struktur, ändå helt OK. 15

Nicolas Catena Zapata 2006
Ojojoj, supertätt och primärt, ändå drickbart, men sannolikt långt kvar till toppen. Ett av dagens viner för mig, kanske det allra godaste... 18+

Clos de los Siete 2008
Har det tufft efter NCZ. 15(+?)

Henschke Keyneton Estate Euphonium 2006
Mycket gott och rätt utvecklat, lite mintig silkig cassisfrukt. Upplevs inte alls klumpig utan rätt elegant. 17+. Upplevs faktiskt lite bättre än samma vin hos WineFinder för knappa två veckor sedan, ändå liknande provningsförhållanden och glas. Kanske olika batchar till olika importörer?

Ch Haut Beausejour, St Estephe 2007
Ungt men ändå med viss utveckling. Slank blyertpenna. Helt OK, men mest för Bordeaux-habituéen. 15+

Ch de Pez, St Estephe 2007
Klart bättre stoppat än föregående vin, och med längre livslängd. Bläckiga svartavinbär och blyertspenna, mycket St Estephe-typiskt. Visar att det ändå gick att göra rött vin 2007 i Bordeaux. 16+

Ch La Tour Carnet 2006
Hemma på mammas gata med typisk Haut-Medoc frukt och snygg fatbehandling. Jättegott! Skulle vara ännu bättre med kontinental prislapp... 17

Guigal:
2007 Cotes du Rhone
Ny årgång, mycket trevlig (väntat). Inte lika fruktyppig som tex Cuvée de Vaticans 07a var, men ovanligt bra vin för 100 kr som finns överallt.

2006 Crozes-Hermitage
Bra, Syrah-typisk pepprig och rödfruktig. Förvånansvärt gott att dricka nu (2003 och 2005 behövde mer lagring om jag minns rätt). 16+

2005 Cote Rotie Brune & Blonde
Riktiga Syrah-doningar! Kalasgott med verkligt tryck i frukten. Kommer att må bra av ett antal år på rygg. 17+(+)

1999 Beaune 1er Cru "Aigrots", Jadot
Trevlig utvecklad röd Bourgogne är inte det sämsta! Detta skulle jag gärna dricka hemma...

vidare till Italien:
2006 Barrua, Sardinien
Tydligen ett Sassicaia-projekt (om jag uppfattade rätt). Gott, utvecklat och personligt vin. 16

2006 La Poja
Yepp, bra i år också. Men kostar därefter och lite till... mina pengar köper andra viner. 17

2007 Casalferro, Barone Ricasoli
Ek! fast därbakom finns en hel del snygg frukt också. Faktiskt rätt gott med lite luft, i en internationell stil. 16+(+)

2007 Sondraia, Poggio al Tesoro
Bra och förvånansvärt drickbar idag, jag minns 06an som tuffare och mer "backwards". 16+

2005 Dedicato a Walter, Poggio al Tesoro
Riktigt bra CabFranc är det inte så ofta man stöter på. Någon säger att "så här vill Cheval-Blanc att deras vin skall dofta..." det är kanske att ta i, men vinet är riktigt bra och det märks redan idag. 17++(18?)

2008 Guidalberto, San Guido
Sassicaias andravin (ungefär). Slankare och strävare, lite mer krävande faktiskt, även om ekrostningen är ganska publikfriande. Ett seriöst vin. 16-17?

Portugal
2007 Passadouro Reserva 2007
Häftig Douro-frukt, men inte obalanserat. 2007 är en bra årgång i Douro och det märks i detta vin. 17+

Några viner provades utan noteringar, några var korrekta men lite tråkiga så "Thats all folks". Ett stort tack till alla på Vingruppen för utmärkt arrangemang och ett alldeles särskilt tack och hälsning till Catharina!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

1999 Beaune 1er Cru "Aigrots", Jadot finns att beställa i trevlig 12-pack för 2 028:- (179:-/flaska) BNR 473421 - tidigare såldes det för 295:- på RS.

Det är faktiskt sannolikt samma vin som Beaune 1:er Cru för 155:- som skapade kö den 1 mars - men nu med ursprunglig etikett (se kommentarer om korken på Fina Vinares provningsinlägg den 2 mars.

Bästa hälsningar,

Johan S

Vintresserad sa...

Hej Johan, tack för kompletterande info. Flaskpriset blir väl 169 kr när tolvpacket kostar 2028:-. Hursomhelst klart rimligt pris för god och utvecklad Bourgogne. MVH - Vintresserad

CAFÉ ROTSUNDA sa...

En kommentar angående Henschke, som finns både hos VinUnic och Winefinder.

Det är inte ovanligt att viner smakar olika, det vet vi alla. I det nämnda fallet, där du säger att förhållandet vid provningarna var lika, finns det två faktorer som spelar en avgörande roll.

1. Det var olika tillfällen, och alla människor upplever samma vin lite olika vid olika tillfällen, beroende på välmående, humör, vad man ätit eller inte, och vad som provats alldeles innan.

2. VinUnic köper direkt från Henschke, allatid det bästa då transportkejdan alltid är den bästa och ledtiden kort. Winefinder köper i stort sett alltid "second hand", vilket innebär att vi som kunder inte vet hur vinerna har förvaratsa och transporterats från producent till första köpare, sedan vidare till Winefinder.