söndag 5 december 2010

2006 Neudorf Chardonnay, Nelson

Söndag kväll serveras ugnsbakad lax med lime, samt en fänkålsrisotto till. A. vill gärna ha en fyllig och lite smörig Chardonnay. Vi skruvar därför upp en sådan från det lilla distriktet Nelson på norra delen av sydön. Detta är "cuveé normale" och inte den vingårdbetecknade Moutere, som blandar druvor från Moutere med kringliggande gårdar. 2006an upplever vi som klart drickfärdig med rik, yppig och tillgänglig gul och tropisk frukt, popcorn (förstås) men det är snyggt sammansatt och balanserat. Riktigt gott och nivån i flaskan sjunker i god takt. Är sannolikt i närheten av sin "peak", så bör drickas inom en inte alltför avlägsen framtid. En liten eldighet i eftersmaken avslöjar dryga 14% alkohol.

2 kommentarer:

Vinestor sa...

Hallå! Jag höll detta vin som favorit i somras då jag hade minnet klart från en vit bourgougneprovning och detta vin instoppat som joker. Njöt flera gånger under sommaren som var men sen drog vi en flaska för ett tag sen och något hade hänt. Den smöriga, fruktiga men ändå strama franska svala tonen hade blivit lite sur och platt. Kan nog desvärre instämma i "drick upp"
Mvh t

Vintresserad sa...

Hej Vinestor, jag tyckte inte det var ngt fel alls på denna butelj, jag bara tror inte det blir särskilt mycket bättre! Jag har dessutom haft en diet av torr Riesling och Chablis de senaste åren, och sådant sätter sina spår! Ngn annan som provat? MVH - Vintresserad