tisdag 15 december 2009

2a sortering

Vännerna L&S har bjudit in till middag och lite vindrickande. Det brukar betyda Bordeaux av god klass, så förväntan är hög. Medan barnen äter så får de vuxna champagne, blandade tilltugg och blandad konversation som sträcker sig från bristande kundservice (nej, inte systembolagets denna gång) till resedrömmar till sydvästra Frankrike. Sedan har L. hällt upp:



Vi börjar dofta och prova och det är (som vanligt) helblint, gissningarna far runt. För ungefär ett år sedan var det en Lafleur-Petrus-vertikal, så den systematiskt lagde säger ”horisantal”, vilket är helt fel. Men det är väl Bordeauxer? Alla utom en säger L då. Efter en liten stund i glasen så hittar flera att vin nr 4 har annorlunda doft, men ingen lyckas ens gissa att det är en 2000 Fontanafredda Barolo. Gott, men ohjälpligt efter i kväll ska det visa sig. Vin 2 har lite blommiga, parfymerade drag och någon säger ”Margaux?” och L. säger ingenting. Vi är även helt överens att vin 5 är mest utvecklat och sannolikt äldst. V gissar på ca 1995 medan P tror det är äldre än så. Så småningom så avtäcker L Vin 2 som är en 1995 Pavillon Rouge (Ch Margaux andravin). Vi provar och pratar och L indikerar att det finns ett tema. V påstår då att temat är 2a viner till Premier Grand Cru och att Vin 5 skulle vara 1990 Les Forts de Latour (som han vet finns i Ls källare). För en gångs skull gissar V rätt! Vin 3 har lite mer högra stranden karaktär (lite mer smörkola, lite snällare tanniner, mindre ceder och blyerts) och därmed blir gissningen på Le Petit Cheval ganska uppenbar (1999). Sedan är bara frågan om vi har en Bahans Haut Brion eller Carruades de Lafite i det första glaset... det visar sig vara en 2000 Carruades. Alla vinerna smakade mycket bra, särskilt Les Forts de Latour som var i utmärkt form med härlig mognad och komplexitet (läder, tobak, ceder – arketypisk Pauillac) samt ändå rätt mycket svartvinbärsfrukt i gott behåll. Sedan var det ganska jämnt mellan 1995 Pavillon Rouge (likaså arketypisk Margaux med svarta vinbär, blyerts och skön viol-Margaux-parfym) och 1999 Le Petit Cheval. Carruades-vinet var mycket bra med lite mörk plommonfrukt och fin Bordeaux-karaktär, men mår kanske ännu bättre efter ett par år till på rygg.


Mycket trevligt och gott, stort tack till L&S!

3 kommentarer:

MMM sa...

Trevlig provning! Jag har hört mycket gott om Forts de Latour 1990, skall vara den bästa någonsin (?). Min ringa erfarenhet av andraviner är dock inte så god, brukar bli mycket etikett för pengarna. Men då har det inte varit slott av denna dignitet eller årgångstyrka. Forts de Latour 1999 var i alla fall inget bra köp...

Vintresserad sa...

Hej MMM, det var en mycket trevlig provning! Min (begränsade) erfarenhet är att 2a-viner innebär ett visst risktagande. Det _kan_ vara bra viner med en del av smakspektrat och upplevelsen hos 1a-vinet, men lika gärna vara ett hyfsat vin med fin etikett och för hög prislapp. Om man skall generalisera (ännu ett risktagande) så tycker jag att 2a-vinerna är mest intressanta i riktigt bra årgångar och från riktigt bra producenter. Samtidigt har tex Les Forts de Latour en numer direkt löjlig prislapp på mellan 1000 och 2000 kr flaskan... och så bra är vinet knappast.

Anonym sa...

Jag håller med skall man köpa andraviner så får det allt vara en bra årgång och från så kallade säkra kort men även detta innebär en viss risk. Leoville Las Cases andra vin brukar vara bra men tämligen dyr så även Les Forts de Latour. Årgång 2000 köptes i primörsläppet för drygt 500 kr och idag vill SB ha 2000 kr. Snacka om inflation./Höganäs