måndag 29 juni 2009

1999: Castello di Brolio vs ”den lilla vita hästen”

Grillmiddag med Bordeaux-mannen & familj. Det är egentligen lite för varmt ute för bättre viner men vi vill i alla fall ha ett par drickbara och relativt mogna buteljer så vi tar en 1999 Castello di Brolio (som F&V nyligen omnämnt som både mogen och Bordeaux-lik) och en 1999 Le Petit Cheval St Emilion Grand Cru, alltså Ch Cheval Blancs andravin. Både vinerna har stått upp drygt ett dygn och är tempererade till ca 18 grader (som dock stiger snabbt när vi tar ut dem). Vi tar inga noteringar utan det är intryck från minnet. Färgen hos båda vinerna är ganska likartad, en tät mörkröd färg med inslag av både mörkbrunt och purpur (lite ovanligt faktiskt… kanske var något med ljuset utomhus). Dofterna är initialt knutna, men sedan får vi:

1999 Castello di Brolio
Ganska stor, och komplex doft med lite körsbär och mognadstoner (rätt så tydlig starkvinston). En bra, fyllig smak med fin balans med lite högre syra. Efter en god stund så framträder en god ton av julmust.

1999 Le Petit Cheval
Lite elegantare och sirligare än kamraten från Toscana. Växer långsamt under större delen av kvällen. En liten korkfläkt vädrar bort efter en stund. Mycket gott!
Sammanfattningsvis två bra och intressanta viner som väl motsvarar förväntningarna. Vintresserad föredrar Broilion med en liten marginal medan Bordeaux-mannen föredrar Petit Cheval på motsvarande sätt. Fast han medger att Castello di Brolio är ett gott ”riktigt vin”, ett bra omdöme från honom!

Inga kommentarer: